Chamuças de Legumes

Waarschijnlijk denk je bij het zien van deze hartige hapjes niet gelijk aan Portugal. Maar toch zul je ze met enige regelmaat tussen de overige salgados zien liggen in een pastelaria. Indiase invloeden zijn niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman en Diu. Vandaar dat deze Indiaas aandoende hapjes nog steeds op het menu staan in Portugal. Vandaag gaan we zelf aan de slag!

Ik vind ze zelf met groente erg lekker, maar je kunt ze natuurlijk met van alles vullen.

Ingrediënten

1 pakje filodeeg
1 ui
1 bosje koriander (of peterselie)
1/2 spitskool
1 wortel
1 kopje diepvries erwten
1 kopje mais
1 theelepel saffraan
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel komijn
1 theelepel gemberpoeder
olijfolie
zout & cayennepeper

Bereiding

Snipper de ui en de koriander. Snijd de kool in dunne reepjes/sliertjes en rasp de wortel. Zorg dat je de erwtjes en mais klaar hebt staan. Zet een koekenpan op en giet hier een scheutje olijfolie in. Fruit hier de ui in en voeg dan de saffraan, kerrie, gember en komijn toe. Roer alles goed door zodat de smaken loskomen en zich goed mengen. Vervolgens kan de kool, de wortel, de erwten, de mais en de koriander erbij. Bak dit een paar minuten mee en breng op smaak met zout en cayennepeper.

Open een vel deeg en houd de rest afgedekt. Knip dit vel in drie (ongeveer) gelijk delen. Op zo’n manier dat je drie lange stroken deeg overhoud. Het makkelijkste is om dit met al het deeg te doen en dit vervolgens af te dekken tot je het gaat vullen. Leg een strook deeg op het aanrecht (van je af) en schep hier een lepel vulling op. De lepel vulling gaat linksonder in de hoek, in een soort driehoekje. Denk aan het diagonaal dubbelvouwen van een vierkant velletje papier. Een helft gevuld en de andere helft gaat er overheen. Dit gaan we nu ook doen met het stuk filodeeg. Pak het gevulde hoekje en vouw dubbel naar rechts. Zodat je een dubbel driehoekje hebt. Nu vouw je het drie hoekje naar boven, vervolgens naar links, enzovoorts. Totdat je bijna bij het eind van het stuk filodeeg bent. Het laatste stukje strijk je lichtjes in met olijfolie en dat vouw je vervolgens ook dicht. Herhaal dit tot al je vulling/deeg op is. Je zou nu allemaal driehoekjes met verschillende laagjes deeg moeten hebben.

Frituur tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Voor een wat gezondere variant bestrijk je ze met olijfolie en bak je ze in de oven, op 200 graden voor 15 minuten of tot ze mooi bruin zijn. Ze zijn zowel warm als koud lekker.

Bom apetite!

Onze andere recepten voor Portugese salgados gemist? Kijk dan hier!