Choco Frito à Setubalense

Choco frito à Setubalense! Dat smaakt voor mij naar zomer, vakantie en relaxen! Op een terrasje, in de zon, glaasje vinho verde erbij en ik ben happy. Oorspronkelijk is het een petisco, maar als je geluk hebt staat het ook wel eens als voorgerecht op de kaart in een restaurant. Het gerecht is onlosmakelijk verbonden met de stad Setúbal, vandaar de naam (al worden er geen lokaal gevangen sepia’s gebruikt). Ik had tijdens mijn laatste bezoek aan de stad helaas geen tijd voor een bordje, dus maken we ze maar gewoon zelf!

Ingrediënten

1 sepia (zeekat) van ongeveer 2 kilo
1 chili
2 laurierblaadjes
1 citroen
1 witbiertje
3 teentjes knoflook
100 gram maismeel
1 bosje verse peterselie
zeezout
zwarte peper
zonnebloem olie

Bereiding

Begin met het schoonmaken van de sepia. Geen idee waar je moet beginnen? Vraag dan of de visboer het voor je wil doen. Zet een grote pan water op en doe hier zeezout, de laurierblaadjes en de chili in. Voeg dan ook de schoongemaakte sepia toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten rustig koken op laag vuur.

Haal de sepia voorzichtig uit het water, laat iets afkoelen, en snijd hem in reepjes. Breng die reepjes op smaak met zout, peper, de geperste knoflook tenen, het bier en het sap van de citroen. Hussel alles goed door elkaar, dek af en laat minimaal twee uur marineren. Giet af.

Doe je maismeel in een kom en voeg een snufje zout en peper toe. Haal hier nu de sepia reepjes een voor een doorheen. Verwarm ondertussen de olie in een pan en bak hierin de reepjes gaar en goudbruin. Schep ze er voorzichtig uit en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met partjes citroen en fijngesneden peterselie. Ook lekker met wat aioli.

Bom apetite!