Constança Araújo Amador

Al wandelend door een willekeurige stad in Portugal kom je allerlei leuke initiatieven tegen. Of het nou gaat om street art, kunstwerken of andere creatieve uitingen. Zo ook tijdens ons laatste bezoek aan Porto. Het viel ons op dat de winkelruiten opgefleurd waren met kleurrijke schilderingen (en teksten) van de hand van Constança Araújo Amador. Heel herkenbaar en toch was elke ruit anders.

A Constança is een Portugese illustratrice uit Porto. Natuurlijk heeft ze een aantal opleidingen in die richting gevolgd en een master in Illustration and Animation op zak. Ze maakt schilderijen, tekeningen en illustraties. Hierbij heeft ze een voorkeur voor organische onderwerpen. Denk dan aan bloemen, bossen, bergen, vogels, etc. Vaak is er ook een connectie tussen haar werk en Portugese poëzie. Sommige ontwerpen zijn duidelijk vrouwelijk, zoals wij zagen. Terwijl andere meer een donkere kant weerspiegelen.

Wat wij van haar zagen in Porto, de stad waar ze tegenwoordig nog steeds woont, is onderdeel van het project “As Montras Ganham Vida” (de etalages winnen leven). De illustraties zijn direct op de ruiten getekend en ontstaan ter plaatse. Het contact met de eigenaars, het type winkel en de algehele sfeer bepalen (in haar hoofd) wat er uiteindelijk op de ramen terecht komt. Een sterk staaltje freestylen als je het mij vraagt!

Het idee hiervoor ontstond een aantal jaren terug in december, rond de feestdagen. Mensen struinen de straten en etalages af op zoek naar dat ene product dat hun liefde en waardering weergeeft. Deze grote glazen ruiten worden zo haast een bron van reflectie en een weerspiegeling van dromen. En dit hebben ze proberen te vertalen naar het oppervlakte van de winkelruiten in sommige historische straten van Porto. Een stukje betovering. Mensen die lang genoeg stoppen om de etalages te bekijken worden nu verrast door ramen versierd met zinnen uit de literatuur en kleurrijke illustraties.

Het thema van dit jaar is dromen. Vele en zeer verschillende, gedurfde dromen, romantische dromen, warme dromen, nieuwsgierige dromen, verlegen dromen, en vele andere. Allemaal met menselijke eigenschappen, waarin een ieder van ons zich een beetje in kan herkennen. De teksten sluiten aan bij de winkel en nodigen uit tot verder onderzoek. Vooral ook een goede reden om te blijven lopen, want er zijn veel meer dromen te ontdekken in de Rua das Flores en andere nabijgelegen straten, zoals Largo dos Lóios, Rua Sousa Viterbo en Rua Ferreira Borges.

Het project is een initiatief van Porto Lazer en dit is al de achtste editie. De zinnen zijn altijd van de hand van Adélia Carvalho, die in de loop der jaren al met verschillende kunstenaars heeft samengewerkt. Dezelfde ramen hebben de afgelopen jaren al als klankbord gediend voor onder andere de feesten van São João, de Vinho do Porto en Alice die in Porto haar Wonderland ontdekte. De zinnen worden dan ook speciaal bij elkaar gezocht/aangepast voor elke nieuwe editie van dit initiatief.
Meer werk van haar zien? Check haar Facebook!