Coxinhas de pato

Ik vond het weer eens tijd voor wat lekkers met eend. Ik heb gekozen voor een hartig hapje met de mooie naam coxinhas de pato. Laat ik het maar vertalen als eendkroketjes. Het is een van oorsprong Brazilaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. Meestal zijn dit trouwens coxinhas de frango, dus gevuld met kip, maar we doen het vandaag een beetje exclusiever met eend.

Het eerste dat opvalt is de vorm van de coxinhas, een soort vreemde puntige balletjes. Deze vorm hebben ze gekregen omdat geprobeerd werd de vorm van een kippenpoot na te bootsen. In Brazilië kan je zelfs speciale bakvormen kopen om deze specifieke vorm te krijgen als je coxinhas maakt. Maar hier doen we het gewoon met de hand ;-).

Ingrediënten

2 eendebouten
1 glas droge rode wijn
1 wortel
halve ui
1 stengel bleekselderij
1 laurierblaadje
50 zwarte peperkorrels
2 eetlepels olijfolie
verse peterselie
300 ml eendenbouillon (ongeveer)
160 ml melk
1 eetlepel boter
250 gram gekookte aardappels
50 gram kaas (jong belegen of belegen)
500 gram bloem
paneermeel
2 eidooiers

Bereiding

Voor de vulling (begin de dag van te voren)
Pak een pan en doe je eendenbouten, het glas wijn, de wortel in kleine blokjes gesneden, de fijngesneden ui, een beetje verse peterselie (naar smaak), het laurierblaadje en de peperkorrels erin. Dek dit af en laat zo’n 24 uur marineren in de koelkast.

Haal de eend uit de marinade en giet de marinade door een zeef en bewaar zowel de groente als de wijn. Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olie en bak de dijen aan beide kanten goudbruin. Haal ze dan uit de pan en giet overtollig vet af. Voeg vervolgens de groentes uit de marinade toe aan dezelfde pan, eventueel met een beetje extra (fijngesneden) peterselie. Bak ook de groentes goudbruin. Doe de eendenbouten terug in de pan en giet hier de wijn (van de marinade) bij en vul aan met water tot het vlees onderstaat. Breng dit aan de kook en laat op een laag vuurtje, met het deksel schuin op de pan, een uur of twee pruttelen. Kook ondertussen je aardappels in gezouten water.

Haal de eendenbouten voorzichtig uit de pan en laat afkoelen. Giet alles vervolgens wederom door een zeef en vang de bouillon op. Deze heb je later nog nodig. De groentes mogen nu weg.

Voor het deeg
Pak een andere pan en giet hier de bouillon in. Voeg daar vervolgens de melk en de boter aan toe. Verwarm dit op een middelmatig vuurtje tot de melk warm is en de boter gesmolten. Druk in de tussentijd je gekookte aardappels door een zeef. Zodra de boter gesmolten is kan de aardappelpuree en de geraspte kaas erbij, meng alles goed. Als laatste gaat de bloem erbij, roer wederom goed door elkaar en breng op laag vuur rustig aan de kook. Blijf door roeren totdat het deeg kookt. Haal het dan van het vuur en laat afkoelen

Dan is het tijd om er één geheel van te maken! Pak een beetje deeg en leg dit in je handpalm, schep hier een beetje vulling op en vorm er een coxinha van. Rol dit door een schaaltje losgeklopt eigeel en vervolgens door een schaaltje paneermeel (of fijngemalen panko). Herhaal tot al je ingrediënten op zijn. Frituur tot goudbruin en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Bom apetite!

Vind je het leuk om zelf hapjes te maken? Kijk dan ook eens bij de andere Portugese salgados op onze site: Empadas de Carne, Empadas de Galinha, Rissóis de Camarão of Pastéis de Bacalhau. Dan maak je een soort Portugese bittergarnituur. 🙂