Recept: Cozido à Portuguesa

Geen betere dag voor dit recept voor Portugese winterkost dan vandaag! Dit is een traditioneel Portugees gerecht, met veel kool, gekookte groente, vlees en worst. Zoals je waarschijnlijk wel raadt is het een stevig bord vol. De bereiding verschilt per regio, maar je vindt het gerecht in heel Portugal. Eerlijk is eerlijk, niet mijn persoonlijke favoriet, maar manlief lust er wel pap van!

Je kunt variëren met de ingrediënten. Meestal zit er zowel kip, varken en rundvlees in, plus nog chouriço en bloedworst. De worst is essentieel, want die zorgt voor de unieke smaak. Ook de kool is onmisbaar. In sommige restaurants kun je (in de wintermaanden) elke zondag terecht voor een huisgemaakte Cozido à Portuguesa. Hier zit het dan vaak stampvol.

Het lijkt misschien een simpel gerecht, maar dit gerecht is door de jaren heen ontstaan en bijgeschaafd tot wat het vandaag de dag is. Dit recept is bedoeld om een grote pan vol te maken.  Het is niet moeilijk, alles wordt immers gekookt, maar het is toch enigszins bewerkelijk, vooral door het aantal ingrediënten. Natuurlijk kun je je eigen variaties maken, zeker als je niet alle ingrediënten kunt vinden bij jou in de buurt.

Cozido à Portuguesa

Ingrediënten

500 gram rundvlees
1 varkenspoot
1 varkensoor
300 gram speklappen
2 chouriços
1 chouriço de sangue (bloedchouriço)
farinheiras
morcela de arroz (bloedworst met rijst) of gewone morcela
1 kilo drumsticks
Stukje rauwe ham
1800 gram groene kool
800 gram couve portuguesa (te vervangen door boerenkool of groene kool)
2 knolrapen
4 grote aardappels
4 wortels
300 gram rijst
1 blik witte bonen (niet in tomatensaus!)
3 bouillonblokjes (1 kip, 1 vlees en 1 groente)
zeezout
zwarte peper
kruidnagel

Bereiding

Pak om te beginnen je allergrootste pan! Zet de pan met water op. Voeg hier de bouillonblokjes, wat zout en peper, kruidnagels (stuk of 3) en de normale chouriços aan toe en breng aan de kook. Vervolgens gaat het rundvlees, de speklapjes, de rauwe ham, de drumsticks plus de varkenspoot en -oor erbij. Breng opnieuw aan de kook. Maak ondertussen alle groentes schoon. Snijd de knolraap in blokjes en de wortels in plakjes en gooi de niet eetbare delen van de kool weg.

Zodra het vlees gaar is schep je dit voorzichtig uit de bouillon op een groot bord. Dek dit af met aluminiumfolie. Nu kan de kool in de bouillon, laat dit 5 minuten koken. Voeg dan de morcela de arroz, de knolraap en wortels toe. Laat nogmaals zo’n 5 minuten koken. Schep de groentes op een schaal en dek ook dit af met aluminiumfolie. Leg de bloedworst apart.

Doe nu je rijst in de bouillon en breng opnieuw aan de kook. Schil je aardappels en snijd deze in kwarten. Voeg toe aan de pan met rijst. Prik met een satéprikker gaatjes in de farinheiras en de chouriço de sangue en voeg ook deze toe aan de pan met rijst. Haal na een minuut of 4 de chouriço de sangue eruit en leg bij de bloedworst. Schep een klein beetje bouillon uit de pan en verwarm hier je witte bonen in.

Haal de farinheiras uit de pan. Snijd je vlees in stukken en de worst in plakjes en serveer op een schaal. Schep de bonen in een schaaltje. Pak de andere groente en serveer ook dit op een schaal. Giet de rijst af (zodra gaar) en serveer dit samen met de aardappels, elk aan een kant, op weer een andere schaal. Vergeet niet de kruidnagels eruit te halen! Zet alles op tafel en het feestmaal kan beginnen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.