Recept: Crepes de Bacalhau

Volgende week, de negentiende, is het blijkbaar nationale pannenkoeken dag in Nederland. Dus leek het me leuk het bacalhau recept van deze maand daar mooi op aan te laten sluiten! We maken deze vrijdag dus crepes de bacalhau, oftewel pannenkoekjes met klipvisvulling. Voor een smakelijke Portugese twist op tafel komende week.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

voor de crepes
100 gram bloem
200 ml melk
50 gram boter (gesmolten)
4 eieren
snufje zout
boter

voor de vulling
500 gram bacalhau (schoongemaakt)
400 ml bechamelsaus (50 gr. boter, 60 gr. bloem en 500 ml volle melk)
100 ml room
1 ui
100 gram prei
1 dikke teen knoflook
verse kruiden (bv. peterselie en bieslook)
olijfolie
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het maken van de bechamelsaus. Smelt de 50 gram boter op laag vuur in een steelpannetje. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem toe, roer even goed door. Laat een minuut of drie rustig garen. Voeg al roerend de melk in beetjes toe. De volgende scheut melk gaat erbij zodra de vorige is opgenomen. Als alle melk is toegevoegd laat je de saus op laag vuur wederom een minuut of drie zacht koken en indikken. Blijf constant roeren! Breng op smaak met zout en peper.

Kook je bacalhau tot hij gaar is en schep hem vervolgens uit het water. Maak zodra hij voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Versnipper de vis met je vingers tot je een soort flakes hebt, niet te groot en niet te klein. Zet apart.

Zet een koekenpan op met een flinke scheut olijfolie. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de prei in dunne ringetjes. Bak dit vervolgens glazig in de olijfolie (pas op dat de knoflook niet aanbrandt). Zodra de groente glazig is gaan de bacalhau flakes bij in de pan. Schep alles voorzichtig om en breng op smaak met wat versgemalen peper. Snijd de peterselie en bieslook fijn en voeg (naar smaak) samen met 200 ml bechamelsaus aan de pan toe. Schep wederom voorzichtig om, haal van het vuur en zet apart.

De volgende stap is het maken van de crepes, oftewel pannenkoekjes. Meng in een beslagkom de bloem met de boter en de eieren en roer dit even goed door elkaar. Voeg dan de melk toe en kluts alles goed door met een garde. Laat vervolgens even rusten.

Vet een platte koekenpan in met een beetje boter en laat goed smelten. Schep met een soeplepel een portie beslag in de pan en draai de pan een beetje rond zodat er zich een dun laagje beslag over de hele bodem verspreidt. We willen dunne crepes, geen dikke pannenkoeken! Zet vast een bord klaar om de crepes op te leggen als ze klaar zijn. Zodra hij gaar is draai je het pannenkoekje om en bak je ook de andere kant gaar. Schep hem dan op het bord en herhaal tot al je beslag op is.

Pak een ruime ovenschaal om zo de crepes in te doen en vet deze licht in met wat olijfolie. Pak een crepe en schep hier in het midden een flinke lepel bacalhau-vulling op. Rol/vouw hem op (zorg dat de vulling er niet aan alle kanten uitkomt) en leg met de naad naar beneden in de ovenschaal. Herhaal tot je ingrediënten op zijn en/of de ovenschaal vol is. Meng nu 200ml van de bechamelsaus met de 100 ml room en giet dit vervolgens over de crepes in de ovenschaal. Zet op 180 graden in de oven tot ze mooi bruin zijn bovenop. Besprenkel met wat verse bieslook en serveer direct. Lekker met een groene salade.

Bom apetite!

Variatietip: Houd je van koriander? Gebruik dit dan in plaats van de peterselie.

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.