Recept: Croquetes de Bacalhau e Chouriço

Kroketten, wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij Portugal?! Er komt waarschijnlijk wel een aantal andere gerechten met bacalhau in je op. Maar ook in Portugal eten ze kroketjes! En dan ook nog eens allerlei verschillende soorten. Vandaag maken we croquetes met een lekkere bacalhau en chouriço vulling.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Als ik ‘Pastéis de Bacalhau‘ (of aanverwante zaken) maak, gebruik ik eigenlijk altijd bacalhau desfiado. Deze week ik niet van te voren een nachtje in water.

Goed voor ongeveer 25 croquetes de bacalhau e chouriço.

Ingrediënten

500 gram bacalhau (schoongemaakt)
200 gram chouriço
1 grote ui
125 gram boter
2 teentjes knoflook
200 gram bloem
190 ml melk
1 citroen
1 à 2 eieren
Verse peterselie
zout & peper
paneermeel
zonnebloemolie

Bereiding

Zet allereerst een pan water op het vuur om je bacalhau lichtjes in voor te garen. Wacht tot het water kookt en voeg dan pas de vis toe en kook hem een paar minuten. Daarna haal je de bacalhau uit het water en laat je het op een bord afkoelen.

Gebruik je moten bacalhau in plaats van bacalhau desfiado? Kook de stukken klipvis dan (na een nachtje weken) een minuut of tien. Daarna haal je ze uit het water en laat je ze op een bord afkoelen. Zodra de vis afgekoeld is maak je hem schoon. Graatjes en huid kunnen weg en de rest trek je uit elkaar in kleine stukjes voor later. Peuter het velletje van de chouriço en maal de worst fijn in de keukenmachine. Houd je niet zo van stukjes bacalhau in je kroketje? Doe deze dan ook kort in de keukenmachine. Zet apart.

Zet een koekenpan op het vuur met hierin de boter. Snipper terwijl de boter op laag vuur smelt de ui en voeg toe aan de pan. Pers de knoflook en roer deze door de ui. Laat het mengsel vervolgens rustig glazig bakken. Zodra de ui glazig is voeg je de chouriço en de bacalhau toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar en laat rustig een paar minuten door garen.

Nu kan de bloem bij in de pan. Zorg dat je de bloem goed door de overige ingrediënten roert. Nu gaat er geleidelijk aan steeds wat melk bij, blijf constant roeren. Proef even en breng op smaak met zout (indien nodig), versgemalen zwarte peper en het sap van een halve citroen. Snijd je peterselie fijn en voeg naar smaak toe. Roer wederom goed door tot je een soort stevige ragout (‘deeg’) hebt die loskomt van de bodem.

Schep dan op een groot bord of schaal en laat rustig afkoelen. Zodra je mengsel voldoende is afgekoeld maak je er balletjes van (ongeveer dezelfde grootte). Rol de balletjes vervolgens in de vorm van een kroketje. Klop in een diep bord één à twee eitjes los. Zet een tweede diep bord klaar met hierin voldoende paneermeel (ik gebruik graag die met kruiden). Zet een groot plat bord klaar om ze op te leggen in afwachting van het frituren. Rol je kroketjes eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel en herhaal dit tot al je kroketjes gepaneerd zijn.

Verhit je frituurpan of zet een ruime pan met zonnebloemolie op het vuur. Bak je kroketjes goudbruin. Als je het op het fornuis doet, vergeet ze dan niet te keren. Zodra je Croquetes de Bacalhau e Chouriço klaar zijn even laten uitlekken op keukenpapier en smullen maar. In Portugal eten ze croquetes vaak op kamertemperatuur, maar persoonlijk vind ik ze warm (lees: heet) het lekkerst. Ook lekker met een beetje piri-piri mayonaise.

Bom apetite!

Tip: na het paneren kun je er ook voor kiezen ze in te vriezen en ze een andere dag te bakken.

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.