Croquetes de Chouriço

Ook in Portugal eten ze kroketjes! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Of je kunt ze zelf maken en fijn variëren met de vulling. Vandaag draait alles om de chouriço!

Ingrediënten

500 ml melk
70 gram bloem
70 gram boter
125 gram chouriço
1/2 ui
1 theelepel bouillonblokje rund (verkruimeld)
ei
paneermeel (kruiden)
Zout & peper
nootmuskaat
olie om te frituren

Bereiding

Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen.

Snipper allereerst de ui. Zet een koekenpan op en smelt hier de boter in. Voeg de ui toe en bak hem rustig glazig (niet bruin). Doe je chouriço in de keukenmachine en hak hem fijn. Vervolgens gaat dit bij de ui in de pan. Roer even goed door elkaar en bak totdat de chouriço zijn smaak goed heeft afgegeven aan de boter.

De volgende stap is het toevoegen van de bloem en het bouillonpoeder aan het mengsel in de pan. Roer wederom alles even goed door, zodat alle smaken in de bloem kunnen trekken. Haal dan de pan van het vuur en giet de melk erbij. En je raadt het al, je mag alles weer goed door elkaar roeren tot je een gladde substantie hebt (zonder vreemde klontjes).

Zet dan de pan terug op het vuur en laat, terwijl je blijft roeren, het mengsel indikken. Laat het dan nog een minuut of drie koken en draai het vuur uit. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Proef het even en pas indien nodig de kruiden nog wat aan. Je kunt bij deze stap eventueel ook een beetje fijngesneden verse peterselie toevoegen.

Doe het mengsel in een schaal en dek af met huishoudfolie. Zorg ervoor dat het folie strak op het mengsel ligt, zodat dit niet uitdroogt. Laat rustig afkoelen en zet dan een nachtje in de koelkast

Haal de volgende dag, voor het maken van de kroketjes, de schaal uit de koelkast. Leg het ‘deeg’ op een bord en haal hier stukjes af om te vormen in kroketjes of balletjes. Zet een bord met losgeklopt ei en een bord met paneermeel klaar. Rol je kroketjes eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel. Dan gaan ze terug in het ei en nogmaals door het paneermeel. Herhaal met alle kroketjes tot ze allemaal zijn bedekt.

Verhit je frituurpan of olie en bak een paar kroketjes per keer tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Je kunt ze zowel warm als koud eten.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.