Cuca Roseta in Nederland

In weinig landen buiten Portugal is de fado zo populair als in Nederland. Nu het nieuwe theaterseizoen voor de deur staat, is het dan ook weer heerlijk uitzoeken welke fadistas er komende maanden onze theaters aan zullen doen. Vandaag wil ik je wijzen op de komst van de geweldige Cuca Roseta. In december is deze relatief nieuwe fadista in Nederland voor een vijftal concerten. Een uitgelezen kans om haar live te zien en haar nieuwe album te horen.

In een land waar fadotalenten zich toch met enige regelmaat aandienen, is het niet eenvoudig om je te onderscheiden. Maar, tegen alle verwachtingen in, lukte het de mooie Cuca Roseta.  Ze komt niet uit een muzikale familie, ze groeide niet op in een volksbuurt in Lissabon en stapte pas op haar achttiende voor het eerst een fadohuis binnen. Maar toen was het ook gelijk amor a primeira vista (liefde op het eerste gezicht). Ze werd een vaste zangeres bij de befaamde Clube de Fado, maakte in 2011 een debuutalbum met de Argentijnse componist en producer Gustavo Santaolalla en bracht daarna een in Portugal met goud bekroonde opvolger uit.

Ze heeft een krachtige, zuivere stem en schrijft veel van haar songs en teksten zelf. Dat is op zich al een unicum in de wereld van de fado. In eigen land is Roseta inmiddels een ster en volgens insiders staat ze aan de vooravond van een grote internationale carrière.

Met haar album Raiz bereikte ze in haar thuisland de gouden status. Nederland maakte al kennis met haar fantastische stem en uitzonderlijke charme in haar duet met Jan Dulles van de 3JS in het TROS-programma “De zomer voorbij”. Dit jaar lanceerde ze haar nieuwe album Raiz, wat ze in december bij ons ten gehore zal brengen.

Kaartjes kopen voor één van haar concerten doe je hier:

Dinsdag 01 december Deventer Schouwburg
Woensdag 02 december Theaters Tilburg
Vrijdag 04 december Muziekgebouw Eindhoven
Zondag 06 december RASA Utrecht
Dinsdag 08 december De Oosterpoort
Vrijdag 11 december North Sea Jazz Club