Een dag in Castro Marim

Stel je voor: een plek in de Algarve die niet aan de kust ligt en ook niet in het heuvelachtige binnenland. Dat klinkt misschien alsof je er niets te zoeken hebt. Maar dat geldt niet voor Castro Marim. Dit plaatsje aan de Guadiana rivier past absoluut in het reisprogramma van iedere liefhebber van natuur, geschiedenis en cultuur. Lees mee over mijn dag in Castro Marim, die eindigde met mijn voetjes in het zout!

Castro Marim ligt aan de oostkant van de Algarve, aan de Guadiana rivier, de natuurlijke grens met Spanje. De ligging aan deze rivier en het natuurgebied Reserva Natural do Sapal heeft de geschiedenis van de plaats vormgegeven en bepaalt ook nu nog een groot deel van het dagelijks leven. De verdedigingswerken, de vele watervogels en de zoutwinning horen bij Castro Marim en staan centraal in de plekken die ik bekijk tijdens mijn bezoek.

Revelim de Santo António

Ik begin mijn dag ten zuidwesten van het dorp, bij het zogenaamde Revelim de Santo António. Dit is een voormalig fort dat onderdeel uitmaakte van de verdedigingslinie van Castro Marim. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het naastgelegen natuurgebied, het Reserva Natural do Sapal. Je ziet ook de monding van de Guadiana en de her en der verspreide dorpskernen. Er staan hier verschillende gebouwen, die begin twintigste eeuw onderdeel uitmaakten van een belangrijk restauratieproject ter behoud van het historisch en cultureel erfgoed in de regio. De barokke kapel Capela de Santo António is er één van.

Centro de Interpretação do Território

Het grootste gebouw in het Revelim de Santo António is het Centro de Interpretação do Território, een bezoekerscentrum voor de omgeving. Middenin de ruimte staat een grote 3D maquette, waarmee het gebied in kaart wordt gebracht. Je krijgt hier volop informatie over Castro Marim, maar ook tips voor verschillende routes die je kan volgen. Heel handig om hier de plannen voor de rest van je dag uit te stippelen. Het is iedere dag geopend tot 18.00 uur.

Moinho do Vento

Een ander gebouw op deze plek is de moinho do vento, oftewel de windmolen. Het staat vlak naast het bezoekerscentrum en was ook onderdeel van de grote restauratie. De sneeuwwitte molen is dankzij de verbouwing nog altijd werkzaam volgens de originele technieken. De molen werd vroeger gebruikt om graan te malen tot meel.

Revelim

Castelo de Castro Marim

Vanaf het Revelim wandel ik in een minuut of zeven naar het middeleeuwse kasteel. Natuurlijk is het gelegen op een strategisch punt in de omgeving. Eerst was het kasteel belangrijk in de strijd tegen de Moren, toen het onderdeel uitmaakte van de verdedigingslinie van de Tempeliers. Na het vertrek van de Moren werd de vijand Spanje, waarop het kasteel werd aangepast om die grens te bewaken. Vanaf de kasteelmuren en de vier ronde torens op elke hoek heb je een schitterend uitzicht. Je ziet de zoutpannen in het natuurgebied en aan de andere kant van de rivier buurland Spanje. Binnen het kasteel kan je het archeologisch museum bezoeken.

castromarim

Forte de São Sebastião

Vanaf het kasteel kun je op de volgende, meer zuidelijke, heuvel aan de andere kant van het dorp het Forte de São Sebastião zien liggen.  Oorspronkelijk stond hier een kapel gewijd aan São Sebastião, maar die werd gesloopt voor de bouw van het fort tijdens de Restauratie oorlog met Spanje. Door de bouw van dit fort werd Castro Marim het belangrijkste verdedigingswerk van de Algarve. Het kasteel en dit fort, zo dichtbij de grens, waren van strategisch groot belang. Het fort is gesloten voor publiek en wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt tijdens culturele evenementen zoals de Dias Medievais, de middeleeuwse feesten. Maar je kunt wel een kijkje nemen aan de buitenkant, plus je hebt er een prachtig uitzicht!

Forte de São Sebastião

Zout van Salmarim

Ik heb gedurende de dag gezien dat het gebied rond Castro Marim voor een groot deel bestaat uit moerassige vlaktes. Het is een belangrijk leefgebied voor watervogels die het gebruiken als rustplaats, voor voedsel en om te broeden. Maar mijn interesse gaat vandaag uit naar de vele zoutpannen die ook in het moerasland liggen. Er wordt hier op grote schaal en industrieel zout gewonnen, maar ook ambachtelijk met de hand. Dat laatste ga ik van dichtbij bekijken bij het familiebedrijf Salmarim. Ik krijg er een enthousiaste en uitgebreide rondleiding over het tot stand komen van de zogenaamde Flor de Sal. Daarbij mag ik mijn blote voeten een lekkere zoutscrub geven! Een fijne afsluiter van mijn bezoek aan Castro Marim!

Salinas

Wil je ook alles weten over deze zoutwinning of de producten bij Salmarim? Breng dan een bezoek aan de website of Facebook pagina van Salmarim! Je kan zo ook een afspraak maken om er zelf eens te kijken. Voor meer informatie over deze regio, bezoek ook eens de website van Visit Algarve.