Vanaf het Dakterras: Wadlopen

In het oosten van de Algarve ligt het bekende Ria Formosa natuurpark. Het strekt zich uit van Faro tot aan Cacela Velha richting de Spaanse grens. In dit gebied liggen veel kleine en grotere eilanden en zandbanken die allemaal deel uitmaken van dit natuurgebied. Twee keer per dag valt met eb een groot deel van het gebied droog en starten de lokale vissers (marisqueiros) met het rapen van schelpen, totdat de vloed weer opkomt en zij weer terugkeren met hun vangst.

Wadlopen

Je kunt op veel plekken met eb oversteken naar een eiland en schitterend wandelen. Omdat het niet geheel droog valt moet je wel aardige stukken door water lopen, maar dat mag de pret zeker niet drukken, eerder andersom. Ik had dit in al die tijd dat we hier wonen nog nooit gedaan, tot vandaag! Mijn vriendin Sandra nam mij vandaag op sleeptouw voor een een prachtig stuk wadlopen. We begonnen in Arroteia, vlakbij Fuseta. Veel marisqueiros liepen al vooruit dus we wisten welke route ongeveer begaanbaar was. Op de heenweg was het nog niet helemaal eb, dus soms liepen we tot boven onze knieën in het water. Het was af en toe nog even zoeken naar de beste route, maar het is geweldig om op deze manier dit natuurpark te doorkruisen; schitterend helder water, heel veel schelpen en veel mooie vogels om ons heen.

Uiteindelijk bereiken we Barra Velha, het eiland voor de kust. We kunnen kilometers ver kijken, rapen schelpen, verwonderen ons over het werk van de marisqueiros dat zo afhankelijk is van het tij en het weer én we kunnen het niet laten om toch even een duik in zee te nemen! Heerlijk water en absoluut niet koud. Wat een feestje op de vrijdagmorgen! Dit soort uitjes zorgen voor positieve gedachten en een vrolijke stemming en dat is enorm welkom in deze pittige tijden.

Volg Michelle & Theo via Instagram en Facebook!