Street Art: Daniel Eime

Het is weer tijd om een street art maker onder de aandacht te brengen. Nou is uiteraard niet iedereen fan van deze kunstvorm, maar ik vind het persoonlijk een verrijking van het het straatbeeld! In de meeste gevallen dan… Eerder kwam ik in Porto al in aanraking met deze kunstenaar en afgelopen herfst liep ik in Faro tegen een tweede kunstwerk van de Portugese Daniel Eime aan.

Daniel Teixeira (street art naam Daniel Eime) werd in 1986 geboren in Caldas da Rainha. Het is de meester van de stencilkunst, die grote werken maakt met hierin centraal intrigerende personages met wat raadselachtige blikken, vaak gecombineerd met kleurrijke abstracte elementen. Zwart/witte gezichten zijn tot op de dag van vandaag nog altijd de basis van zijn kunstwerken. Hij studeerde in Porto af in decorontwerp en begon vrij jong al met de stencil kunst. Hij heeft na zijn afstuderen een paar jaar als decorontwerper gewerkt, maar sinds 2011 leeft hij uitsluitend voor de straatkunst en het schilderen. In de volgende fase van zijn leven, verhuisde hij naar Lissabon. Hij volgde lessen bij Chapitô en dompelde zich onder in de wereld van de scenografie.

Street Art: Daniel Eime

Daniel Eime begon op 16-jarige leeftijd met graffiti op straat en leerde zo de beginselen van het vak. Maar de liefde voor kunst was al van jongs af aan aanwezig. Al op jonge leeftijd toonde hij interesse in tekenen en creëren, en het was in zijn geboortestad Caldas da Rainha dat hij zijn eerste stappen in de stedelijke kunst zette. Graffiti was dan wel zijn eerste stap, maar na een jaar of twee volgden (op zoek naar zijn roeping als kunstenaar) diverse experimenten met verschillende methoden van straatkunst. Waaronder ook het gebruik van stickers, posters en stencils. Wat uiteindelijk resulteerde in zijn huidige voorliefde voor stenciling. Deze techniek vormt sinds 2008 dan ook de kern van zijn werken en deze techniek is terug te vinden in alle (muur)schilderijen die hij sindsdien heeft gemaakt.

Daniel Eime staat bekend om zijn grootschalige muurschilderingen en zeer gedetailleerde stencils. Hij streeft er bij het maken van zijn kunstwerken naar de innerlijke gloed van de onderwerpen/personen vast te leggen, waarbij elke lijn op hun gezicht een verhaal vertelt. De afgelopen jaren exposeerde hij in verschillende landen, zoals Engeland, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Daniel Eime woont tegenwoordig in/werkt vanuit Porto.

Hij nam deel aan verschillende straatkunstfestivals en exposeerde in zowel solo- als groepstentoonstellingen over de hele wereld. Je kunt zijn kunst dus op meerdere plekken tegenkomen. De kunstwerken van fadozanger Carlos do Carmo en de dichter Sophia de Mello Breyner Andresen zijn enkele van zijn werken die je in de wijk Graça in Lissabon terug kunt vinden. Na dat je het werk van een bepaalde street art kunstenaar vaker tegen komt, ga je het steeds makkelijker herkennen als zijn of haar werk.

Blijf op de hoogte van zijn nieuwe projecten via Facebook en/of volg hem op Instagram voor meer moois!