De Beste Boekentips voor deze Zomer

Zomer en vakantie! Dat klinkt als lekker veel lezen vanaf je strandlaken of hangmat. En als je naar Portugal gaat of van Portugal houdt, dan wil je natuurlijk iets lezen in dat thema. Ik geef je een aantal suggesties van literaire pareltjes om te lezen ter voorbereiding op je reis, gedurende je reis of om na te genieten van je reis. Fijne vakantie!

Fernando Pessoa, Boek der rusteloosheid

Dit jaar is in Nederland een nieuwe druk uitgekomen van het Boek der rusteloosheid, waarbij meer tekst dan ooit is opgenomen. Pessoa had dit boek bij zijn dood in 1935 nog niet voltooid, maar desondanks geldt het als één van de belangrijkste werken uit de Portugese-, of misschien wel wereldliteratuur. Het boek is het dagboek van Bernardo Soares (één van de vele heteroniemen van Pessoa), een hulpboekhouder in Lissabon.

The Portuguese, Barry Hatton

Er wordt maar relatief weinig geschreven over Portugal. Daar waar boeken over Toscane en Frankrijk je om de oren vliegen, is Portugal een veel minder beschreven onderwerp. Als er dan toch iets verschijnt over de achtergronden van het land maakt mij dat altijd erg blij. Nog niet zo lang geleden verscheen dit boek van de Britse journalist Barry Hatton, waarin hij de Portugese geschiedenis beschrijft maar gelijktijdig een soort diepergaande reisgids en verslag van het Portugese volk maakt. Helaas alleen in het Engels vooralsnog.

Portugal, de bloem en de sikkel, J. Rentes de Carvalho

De meest fascinerende fase uit de Portugese geschiedenis vind ik die van de Anjerrevolutie, waarbij de dictatuur werd ingewisseld voor een democratisch regime. De in Nederland wonende schrijver Rentes de Carvalho schreef kort na de revolutie een boek waarin hij op kritische wijze de omstandigheden van de machtswisseling onder de loep neemt. Pas vorig jaar werd dit boek in Portugal uitgebracht. In Nederland werd toen ook een nieuwe druk gemaakt.

Als een brandend huis, António Lobo Antunes

Het nieuwste boek van mijn favoriete schrijver, Lobo Antunes is gelukkig ook weer vertaald in het Nederlands. Zoals in al zijn boeken maken we kennis met een bont gezelschap aan personen, dit keer allen woonachtig in Lissabon. Gezamenlijk vertellen ze over hun ervaringen in het Portugal van de twintigste eeuw.

Jouw gezicht zal het laatste zijn, João Ricardo Pedro

De Anjerrevolutie staat ook centraal in deze sterke roman over wonderkind Duarte Mendes. Dit boek won in Portugal de Prémio Leya prijs, nadat schrijver João Ricardo Pedro zijn ontslagpremie bij een telecommunicatiebedrijf had gebruikt om het te schrijven. Persoonlijke verhalen vormen samen een indringend beeld van het Portugal van die tijd.

Nachttrein naar Lissabon, Pascal Mercier

Al een wat oudere roman van deze Zwitserse schrijver, maar aangezien het één van mijn lievelingsboeken is… Een Zwitserse leraar vertrekt in een impuls naar Lissabon en komt zo in aanraking met het raadselachtige leven van een Portugese arts. Dit filosofische boek neemt je mee naar de sfeer en geschiedenis van Lissabon en zal je hier en daar ook laten nadenken over je eigen leven.

Het beleg van Lissabon, José Saramago

Een boek van de Portugese nobelprijswinnaar Saramago kan natuurlijk niet ontbreken. In “Het beleg van Lissabon” neemt Saramago je mee naar een totaal andere historische periode, namelijk de tijd waarin Dom Afonso Henriques vecht tegen de Moren in Portugal (twaalfde eeuw). Een corrector moet een boek over deze strijd gereed maken voor uitgave, maar besluit door een woord toe te voegen de geschiedenis te herschrijven…