De bouwwerken van Álvaro Siza Vieira

Eén van de belangrijkste architecten van de afgelopen decennia is de Portugees Álvaro Siza Vieira. Als je op vakantie bent in Portugal is de kans groot dat je in aanraking komt met zijn werk. Mijn liefde voor Siza Vieira begon in 2002, toen ik voor het eerst het Parque das Nações in Lissabon bezocht en ik zeer onder de indruk raakte van het Portugese paviljoen dat hij had ontworpen voor de Expo in 1998. Daarna ben ik op zoek gegaan naar andere gebouwen van zijn hand en ontdekte ik dat je Nederland niet eens hoeft te verlaten om van zijn werk te genieten…

Álvaro Siza Vieira werd geboren in 1933 in Matosinhos (een kustplaats grenzend aan Porto). Hij studeerde aan de hogeschool voor de Schone Kunsten in Porto tussen 1949 en 1955 en wist na zijn afstuderen al snel een geheel eigen stijl te vinden. Het succes startte met het bekende Casa de Chá da Boa Nova in Leça da Palmeira (Matosinhos), een bijzonder restaurant aan zee met een prachtig uitzicht (en je kunt er uitstekende vis en zeevruchten eten, maar dat terzijde). Daarna volgde een groot aantal ontwerpen in zowel Portugal als de rest van de wereld, waarmee hij vele prijzen wist te winnen. Zo won hij in 1992 de belangrijke Pritzker Prize en kreeg hij in 2012 bij de Architectuurbiënnale van Venetië de prestigieuze oeuvreprijs  de Gouden Leeuw uitgereikt.

Álvaro Siza Vieira

Vaak kun je zijn werk goed herkennen: op het eerste gezicht simpel, strakke lijnen en geen poespas, veel beton, met grote, witte vlakken waarop licht en schaduw interessante lijnen vormen. Vooral deze witte muren met schaduwen vind ik prachtig. Het meeste werk van Siza Vieira vind je rond zijn uitvalsbasis Porto. Als je Porto bezoekt heb je hier dus het breedste aanbod. Maar er is meer. Hier een overzicht van plekken waar je je kunt vergapen aan gebouwen van Siza Vieira.

Werken in Portugal

Casa de Chá da Boa Nova, Leça da Palmeira (Matosinhos): restaurant

Piscinas de Marés, Leça da Palmeira (Matosinhos): zwembaden tussen de rotsen van de kust bij Matosinhos

Museum Serralves, Porto: museum voor hedendaagse kunst

Pavilhão de Portugal, Parque das Nacões (Lissabon): gebouw met fenomenale betonnen, golvende overkapping

Igreja de Santa Maria, Marco de Canaveses: prachtige kerk

Werken in Nederland

Woningen Punt en Komma, Suze Roberstonstraat (Den Haag): woningblokken

Pleinbebouwing, Van der Vennestraat (Den Haag): woningen

Woningen en winkelruimte, Hoefkade/Doedijnstraat (Den Haag): woningen

Toren van Siza, Maastricht): woningen en kantoorruimte

A Fachada, Avenue Ceramique/Hoogbrugplein (Maastricht): woningen en kantoorruimte

New Orleans, Wilhelminapier (Rotterdam): woningen en kantoorruimte

Werken in de rest van de wereld

Bonjour Tristesse, Berlijn (Duitsland): woningen

Centro Galego, museum voor hedendaagse kunst, Santiago de Compostella (Spanje)

Fabrieksgebouw voor Vitra design, Weil am Rhein (Duitsland)

Fundação Iberê Camargo, Porto Alegre, Brazilië

Wil je meer weten over deze architect en zijn werken? Er is twee jaar geleden een prachtig, dik boek samengesteld waarin alles voorbijkomt. Klik hier voor meer informatie.