De grotten van São Vicente

Altijd al benieuwd geweest naar hoe Madeira er van binnen uitziet? Ik licht vandaag een tipje van de sluier op! Mocht je graag meer willen zien, breng dan tijdens je verblijf op Madeira zeker een bezoekje aan dit grottenstelsel. Je vind de grotten in het noorden van het eiland, in het charmante dorpje São Vicente.

De grotten ontstonden ongeveer 890.000 jaar geleden na een vulkaanuitbarsting in het Paul da Serra. Het buitenste gedeelte, blootgesteld aan lagere temperaturen, stolde snel terwijl het binnenin vol liep met hete gassen, die een soort lava buizen creëerden. De Grutas de São Vicente zijn een van de eerste grotten van vulkanische oorsprong in Portugal die werden geopend voor het publiek.

De grotten werden voor het eerst bekendgemaakt in 1885 door de plaatselijke bevolking en werden uiteindelijk geopend voor het publiek op 1 oktober 1996. De grotten kunnen bezocht worden door een ondergrondse route te volgen van 700 meter lang. Het hoogte verschil dat je overbrugt is 19 meter. De totale lengte van de ondergrondse tunnels is trouwens ongeveer 1000 meter. De hoogte van de grotten varieert tussen de vijf en zes meter, dus je kunt fatsoenlijk rechtop staan.

Een rondleiding door de grotten, die zo’n 30 minuten duurt, wordt altijd uitgevoerd onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen. Binnen vind je onder andere vulkanische stalactieten, ophopingen van lava die bekend staan als “bolos de lava” (lava cake) en wat men dolende blokken/brokken noemt. Dit zijn stenen die werden meegevoerd door de lavastromen en die door zijn afmetingen vast kwamen te zitten in een van lava kanalen.

Na een bezoek aan het grottenstelsel kunnen bezoekers die graag meer willen weten het Centro do Vulcanismo (vulkanisch centrum) bezoeken. Hier proberen ze op een educatieve en onderhoudende manier, met onder andere audiovisuele shows, de geologische evolutie van de grotten, de uitbarsting van een vulkaan en het ontstaan van de Archipel Madeira te herscheppen. Een combinatie van cultuur, kennis, ontspanning en vermaak.

Adres:
Sítio do Pé do Passo, São Vicente

Openingstijden:
Maandag t/m zondag van 10:00 – 18:00