De kleuren van Portugal

Vorige week, tijdens de radio-uitzending op radio 1, kwam de vraag voorbij wat we het meest missen aan Portugal. Ik kon wel honderd dingen bedenken, maar toen ik er wat langer over nadacht herinnerde ik mij de Portugese kleuren. Oké, het is geen Senegal of India, maar het is toch zeker allemaal veel kleurrijker in Portugal dan in ons grauwe Nederland. Vandaag wil ik je laten zien van welke kleuren ik zo geniet als ik in Portugal ben.

Donkerrode kliffen

Om nostalgische redenen ben ik dol op de kliffen bij het Falésia strand in de Algarve. Ik heb er zó vaak overheen gewandeld met mijn hond. Het donkerrood van de zanderige kliffen contrasteert prachtig met de blauwe lucht en zee.

Praia da Falesia

Kleurrijke tegeltjes

Als iets kleur en vrolijkheid aan de Portugese steden geeft zijn het wel de azulejos. Niet alleen de traditionele met blauw, wit en geel, maar juist al die verschillende kleuren en patronen. Je blijft steeds maar weer nieuwe ontdekken.

Helderblauw water

Portugal heeft een enorme kustlijn en het water is zeker niet overal even helder en blauw. Maar op heel veel plekken wordt je getrakteerd op prachtige blauwtinten. Dat geldt overigens ook voor de vele stuwmeren in het land!

Blauw-wit van de Alentejo

In de Alentejo kom je minder tegeltjes tegen, maar wordt de vrolijkheid ruimschoots gecompenseerd met de fleurige randen rond deuren en kozijnen. Niets is zo typerend als de blauwe omlijstingen op de sneeuwwitte huizen.

Frisgroen Sintra

Mijn liefde voor Sintra hangt sterk samen met het prachtige groen van de bomen, struiken en planten. Als je naar de boven rijdt lijkt alles om je heen wel groen te zijn. Vooral op het mysterieuze frisgroene mos ben ik dol.

Parque de Monserrate

Bont aardewerk

Wat hebben wij toch een saai servies in Nederland. Helemaal wit, of als je geluk hebt nog ergens een grijs of blauw randje. Het is toch veel leuker om van het bonte Portugese aardewerk te eten?

Aardewerk