De Legende van de Amandelbloesems

De amandel is een typisch product uit de Algarve. Kijk maar eens naar alle lekkernijen, likeuren en de volle manden met verse amandelen op de markt.  Toch komt de amandel oorspronkelijk helemaal niet uit deze streek. De amandelbomen (amendoeiras) zijn ooit van elders met duizenden tegelijk naar de Algarve gebracht. Het waarom is best een romantisch verhaal.

Er was eens…een mooie Noorse prinses, die pas was getrouwd met een knappe rijke Moorse koning. Het stel hield erg veel van elkaar en verhuisde naar de mooie Algarve (toen nog Al-Gharb). Ondanks dat het een regio was met volop zon, zee en strand, was de Noorse prinses erg verdrietig. Ze had namelijk erge heimwee naar haar vaderland en miste vooral de winters met veel sneeuw. Haar verdriet deed de Moorse koning veel pijn. Toen de prinses op een dag met betraande ogen uit de kasteelramen over de groene heuvels en de blauwe oceaan tuurde naar een sprankje wit, kon de verliefde koning het niet meer aanzien. Er moest een oplossing komen!

De koning dacht terug aan zijn vaderland en aan de witte bloesems van de amandelbomen. Hierop kreeg hij een ingeving! Hij liet per direct duizenden amandelbomen naar de Algarve overbrengen, om ze overal rondom het kasteel aan te laten planten. De prinses was inmiddels zo treurig dat ze niet meer naar buiten wilde kijken en de luiken altijd gesloten hield. Maar op een mooie dag begin februari, toen alle amandelbomen volop in bloei stonden, spoorde de koning haar aan alle luiken van het kasteel open te doen. Toen de prinses na aandringen van de koning uiteindelijk toch naar buiten keek, wist ze niet wat ze zag. Overal rondom het kasteel waren de velden wit, net alsof het pas had gesneeuwd. Instant happiness! En de prinses en de koning leefden nog lang en gelukkig tussen de velden bloeiende amandelbomen.

Een mooie legende over de amandelbloesems (Portugal heeft er vele), maar waarschijnlijker waren het de Moren die tijdens hun overheersing de amandelbomen naar de Algarve brachten (dit omdat ze de smaken van hun thuisland misten). Maar toch, wanneer zo halverwege januari de bloei van de amandelbomen in de Algarve begint, om daarna als een witte golf over Portugal naar het noorden te trekken, denk dan eens terug aan de legende over de Noorse prinses…