De legende van de amandelbloesems

De amandel is een typisch product uit de Algarve. Kijk maar eens naar alle lekkernijen, likeuren en de volle manden met verse amandelen op de markt.  Toch komt de amandel oorspronkelijk helemaal niet uit deze streek. De amandelbomen (amendoeiras) zijn ooit van elders met duizenden tegelijk naar de Algarve gebracht. Het waarom is een romantisch verhaal.

Er was eens…een mooie Noorse prinses, die pas was getrouwd met een knappe rijke Moorse koning. Ze hielden erg veel van elkaar en gingen wonen in de mooie Algarve (toen nog Al-Gharb). Ondanks dat het een land was met volop zon, zee en strand was de Noorse prinses erg verdrietig. Ze had ontzettende heimwee naar haar vaderland en miste dan vooral de sneeuw. Haar verdriet deed de Moorse koning erg veel pijn. Toen de prinses op een dag weer met betraande ogen uit de kasteelramen over de groene heuvels en de blauwe oceaan tuurde naar een sprankje wit, kon de verliefde koning het niet meer aan. Er moest een oplossing komen!

Hierop dacht de koning terug aan zijn vaderland en aan de witte bloesem van de amandelbomen. Hij kreeg een ingeving! Hij liet duizenden amandelbomen naar de Algarve overbrengen, om ze rondom het kasteel te laten planten. De prinses was inmiddels zo treurig dat ze niet meer naar buiten wilde kijken en de luiken voor altijd gesloten hield. Maar op een mooie dag in februari, toen alle amandelbomen volop in bloei stonden, beval de koning dat alle luiken van het kasteel weer open moesten. Toen de prinses na veel aandringen van de koning uiteindelijk naar buiten keek, wist ze niet wat ze zag. Overal rondom het kasteel waren de velden wit, net alsof het pas had gesneeuwd. Instant happiness! En de prinses en de koning leefden nog lang en gelukkig tussen de amandelbomen.

Een mooie legende over de amandelbloesems, maar waarschijnlijker waren het de Moren die tijdens hun overheersing de amandelbomen naar de Algarve brachten (dit omdat ze de smaken van hun thuisland misten).  Maar toch, wanneer  zo halverwege januari de bloei van de amandelbomen in de Algarve begint, om daarna als een witte golf over Portugal naar het noorden te trekken, denk dan eens terug aan de legende over de Noorse prinses…