De lijstjes van 2016

Adeus 2016! Op deze laatste dag van het jaar is het tijd om terug te kijken op weer een heerlijk 2016. We hebben veel van Portugal mogen genieten en hebben volop nieuwe plekken, mensen, restaurants, musea, winkeltjes en cafeetjes ontdekt. Bij Oudejaarsdag hoort natuurlijk een terugblik, dus we zetten een aantal lijstjes voor jullie op een rij. Kijk mee terug naar de meest gelezen artikelen, meest gekeken video’s, meest gelezen recepten en onze persoonlijke favorieten van 2016.

Meest gelezen artikelen 2016

Dingen die je moet eten als je in Portugal bent

Weekendje Lissabon: dit moet je dus niet doen

Weekendje Lissabon: dit mag je niet missen

Eendenmosselen: een delicatesse

Doen in de Algarve: 5 markten

Meest gelezen

Meest bekeken video’s 2016

Covão dos Conchos

Lesje Portugees volkslied zingen

De onbekende wonderen van de Algarve

De andere kant van Sintra

Portugal: de schoonheid van eenvoud

Meest bekeken video's

Meest gelezen recepten 2016

Bacalhau à Brás

Frango piri-piri

Arroz de marisco

Bifanas

Poncha da Madeira

Meest gelezen recepten

 

Favoriete artikelen van Marlou 2016

Genieten in Elvas

Keuzes, keuzes… Zoveel mooie dorpen gezien in de Alentejo dit jaar, hoe kan ik er eentje kiezen? Ik ga uiteindelijk maar voor Elvas. Dit plaatsje heeft op één of andere manier de meeste indruk op me gemaakt. Het gevoel dat ik hier kreeg was zo fijn, dat ik er zo zou willen wonen!

De blauwe tegelkerken van Porto

Porto en zijn vele azulejos, heerlijk! Er staan een aantal prachtig versierde kerken her en der verspreid door de stad. Dit zijn de drie allermooiste, geheel bedekt met blauw-witte tegeltjes. Ik kon er met mijn azulejo voorliefde natuurlijk geen genoeg van krijgen.

In het spoor van de Alvarinho

In de Minho mochten we afgelopen jaar samen een nieuw stukje Portugal ontdekken. We kwamen allerlei mooie dingen tegen en leerden weer wat bij over ons favoriete vakantieland. Willeke vatte het tripje mooi samen! Van haar overige artikelen krijg ik alleen maar meer kriebels, ik heb nog zoveel niet gezien…

Lekkere restaurants in de Alentejo

Ik heb weer heerlijk gegeten in Portugal afgelopen jaar. Hoe kies je dan een favoriet? Dat ene verrukkelijke stuk vlees, die goddelijke dikke garnalen, of toch een lekker kaasje… Het is uiteindelijk de Alentejo geworden. Eerlijk regionaal eten, vaak met producten uit de regio. Het was smullen geblazen, en ook de wijnen mochten er zijn!

Bijzonder slapen: Herdade do Sobroso en Eco-Lodge Brejeira

Dit zijn denk ik mijn twee favoriete plekjes van het afgelopen jaar (close call). Geheel verschillend, maar juist daarom zijn het er stiekem twee. Slapen op een Alentejo wijngaard te midden van de wijnranken en ooievaars enerzijds en glamping in alle rust boven op een berg in de Algarve anderzijds. Heerlijk!

Favorieten 2016

Favoriete artikelen van Willeke 2016

Fietsen van Torre naar Manteigas

Ik heb superveel nieuwe dingen gezien en ervaren afgelopen jaar in Portugal, maar absoluut het meest bijzonder was mijn fietstocht in de Serra da Estrela. Die ging van het hoogste punt van het Portugese vasteland naar het lager gelegen Manteigas. In de sneeuw met prachtige uitzichten!

Bijzonder slapen: Casa das Penhas Douradas

Ik ontdekte afgelopen jaar twee hotels waar ik direct tot over mijn oren verliefd op werd. Het ene is The Literary Man hotel in Óbidos en het andere het Casa das Penhas Douradas, ook weer in de Serra da Estrela. Hier zou ik me zo graag een winter willen verstoppen!

Muzikaal erfgoed van het Portugese platteland

Afgelopen jaar ging ik iedere week op zoek naar leuke filmpjes over Portugal om op zondag te laten zien. Ik kom daarbij zoveel leuks tegen, zoals deze geweldige filmpjes vol met Portugese traditie.

Zo leuk is het Ilha da Culatra

Marlou en ik waren dit jaar maar een dag of vier samen in Portugal. De rest van het jaar maken we elk zo onze eigen reisjes door het land. Het leuke daarvan is dat we elkaar kunnen verrassen met hetgeen we ontdekt hebben. Marlou’s verhaal over het Ilha da Culatra vond ik bijvoorbeeld heel erg leuk. Dat je na zoveel jaren Algarve nog steeds nieuwe, bijzondere plekjes kan ontdekken is toch geweldig?

Heerlijke restaurants op Madeira of in midden-Portugal

En dan wil ik ook nog iets met eten in mijn favorieten zetten, maar weet ik niet wat ik moet kiezen. Ik denk direct aan restaurant Riso op Madeira. Daar zat ik zo heerlijk op het terras aan de oceaan te genieten van de risotto met zwarte degenvis en banaan. Maar ook de spies die ik bij de Adega da Quinta at was niet normaal zo lekker. En op het vasteland had je die enorme vissen van de grill in São Jacinto. Of het supermalse vlees in het dorpje Valhelhas. Twee links dan maar, met een hoop restauranttips!

Favorieten 2016

Wat zijn jullie favoriete Portugal ervaringen van 2016? Laat het ons weten!

Een hele fijne oudejaarsavond gewenst! Tot in 2017!