De mooiste autoroutes: Costa Vicentina

In de autoroute van deze week neem ik je mee naar de kust in het zuiden van Portugal, de Costa Vincentina. Dit stuk Portugal is onderdeel van het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vincentina. Het is een aanrader voor de natuurliefhebber, maar ook een waar paradijsje voor hen die van strand en surfen houden. Rust, natuur en prachtige stranden worden afgewisseld met typische dorpjes met overblijfselen uit lang vervlogen tijden. En natuurlijk hebben we ook aan de versnaperingen onderweg gedacht!

Vertrekpunt – Vila Nova de Milfontes

We beginnen de dag in de Alentejo, in Vila Nova de Milfontes, één van de mooiste badplaatsjes aan de westkust. Sportief aangelegd? Haal je surfplank tevoorschijn en stort je in zee. De golven van de Atlantische Oceaan lenen zich hier uitstekend voor! Plank vergeten? Niet getreurd, ze zijn overal te huur! Iets minder fanatiek? Het is ook een heerlijk rustig dorpje om een ochtendwandeling te maken in het natuurgebied. Geniet daarna van een kopje koffie, misschien wel met een lekkere torrada, in één van de plaatselijke cafés.

autoroute Costa Vicentina

Vila Nova de Milfontes – Odemira (29 km)

We blijven nog in de Alentejo als we naar Odemira rijden. Dit gebied staat in schril contrast met de toeristische Algarve. Hier is het alledaagse leven erg rustig. Straatjes met klinkertjes, gezellige pleintjes en verweerde huizen geven het stadje een tijdloze atmosfeer. Wandel langs de rivier, bezoek de kerkjes (er zijn er meerdere), maak een tochtje op de Mira of bezoek het uitzichtpunt.

Odemira – Odeceixe (26 km)

Nu rijden we de Algarve in. Bezoek eerst het beschutte Praia de Odeceixe voor je naar het dorp Odeceixe zelf rijdt. Aan de monding van de rivier vind je het strand. Dit is op zich al de moeite waard, maar is nog leuker omdat er bijna dagelijks surflessen worden gegeven. Altijd grappig om een poosje naar te kijken. Het strand bevindt zich op een kleine afstand van het centrum. Hier kun je prima terecht voor de lunch, ga voor een typische prato do dia (bijvoorbeeld bij restaurant Retiro do Adelino!) en wandel daarna op je gemak door het dorpje.

Odeceixe

Odeceixe – Aljezur (16 km)

Als eerste maken we onderweg een stop ter hoogte van het miniscule plaatsje Rogil om het plaatselijke molentje te bezichtigen. Er staat een bordje en hij is vanaf de weg te zien. We vervolgen onze weg richting het Praia de Monte Clérigo. Heerlijk even uitwaaien op het strand en je verwonderen over de mossige rotsformaties (pas op dat je niet uitglijdt). Dan rijd je een stukje terug richting het op een heuvel gelegen Aljezur. Hier staan de ruïnes van het Moorse Castelo de Aljezur, met een schitterend uitzicht op de omgeving. Zin in een kopje koffie? Pak lekker een terrasje ergens in het dorp. Een tweede strand bij Aljezur is het Praia da Arrifana, weer zo’n schitterend surfstrand met hoge kliffen. Het mooiste uitzicht heb je misschien wel vanaf de Ruínas da Fortaleza da Arrifana. 

Praia de Monte Clérigo

Aljezur – Sagres (45 km)

Van Arrifana rijden we verder naar het zuiden, in de richting van Sagres. De Cabo de São Vicente is het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland. Logischerwijs heb je hier een spectaculaire uitzicht op de oceaan en de rotsachtige kustlijn. Een fort en een vuurtoren houden hier de kust in de gaten. Rijd daarna door naar Sagres. Het Fortaleza de Sagres werd in de 15e eeuw in opdracht van Infante Dom Henrique (Hendrik de Zeevaarder) gebouwd, die hier in 1460 stierf. Zijn aanwezigheid gaf Sagres een unieke plaats in de geschiedenis. Het meest bijzondere moment van de dag is toch wel de zonsondergang, vandaar dat wij deze stop aan het einde van de dag hebben gepland. Je ziet de zon in zee zakken en alles krijgt een gouden gloed.

Sagres

Sagres- Vila do Bispo (10 km)

Etenstijd! We zitten aan de Atlantische Oceaan, dus wat kan er beter op het menu staan dan vis, schaal-en schelpdieren? Rijd van Sagres een stukje omhoog het binnenland in, tot Vila do Bispo. Laat dit dorp nou net bekend staan om zijn overheerlijke percebes! Driemaal raden wat er vanavond gegeten gaat worden… Heerlijk met een groen wijntje erbij (behalve als er nog gereden moet worden natuurlijk). Naar men zegt zijn ze het allerlekkerste bij Café Correia!

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

PS: Zijn de typische medronho struiken, die hier overal langs de weg staan, je onderweg opgevallen?