In het Portugese hoge noorden vinden we de regio die Minho heet, een regio die grenst aan Spanje en aan de Atlantische Oceaan. Dit is het gebied dat het mooie Parque Nacional da Peneda-Gerês herbergt. Het gebied van de ruige natuur, de traditie, de rijke gastronomie, de landbouw en de volksfeesten. Zijn dit de dingen waar jij naar op zoek bent tijdens je vakantie? Lees en rijd dan deze autoroute door de prachtige Minho.
Een kleine noot vooraf… Deze route is geschikt om in een dag te rijden. Er zijn echter tal van plekken op de route waar je goede wandelroutes kunt lopen. Als je een wandelliefhebber bent is het dus geen gek idee om de route over meerdere dagen te verspreiden. Steden komen niet voor in deze route, maar er zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden in de dorpen en de landelijke gebieden eromheen.
Vertrekpunt Ponte de Lima
We beginnen onze autorit vandaag in Ponte de Lima. Je rijdt hier eenvoudig naartoe vanaf bijvoorbeeld Viana do Castelo (31 kilometer) of Braga (42 kilometer). Dit is het op acht na oudste dorp van Portugal, want het kreeg al in 1125 de Carta de Foral, oftewel de formele rechten als dorp. Ze werden uitgereikt door Dona Teresa, moeder van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques. Het standbeeld van Dona Teresa siert nog altijd het straatbeeld in Ponte de Lima.
Ponte betekent brug en dat is geen toeval. Deze plaats is bekend om de middeleeuwse brug over de rivier Lima. Oorspronkelijk gebouwd door de Romeinen en herbouwd in de Middeleeuwen, hoewel er nog altijd een stukje van het Romeinse bouwwerk staat. Wandel hier door het centrum en vergeet niet een kijkje te nemen bij de Mercearia da Vila, een bijzondere winkel/hotel/restaurant.
Ponte de Lima – Ponte da Barca (18 kilometer)
Bespaar jezelf tol en neem de met wijnranken omgeven N203 naar Ponte da Barca. Je zult eerst langs de plaats Bravães komen, waar één van de mooiste Romaanse kerken van Portugal te zien is, als onderdeel van het Mosteiro de Bravães. Ponte da Barca is net als Ponte de Lima gelegen aan de rivier Lima en ook hier is de brug indrukwekkend. In het centrum zie je het oude marktgebouw met daarvoor de schandpaal en enkele fraaie villa’s van de adel uit de zestiende en zeventiende eeuw.
Ponte da Barca – Sistelo (28 kilometer)
Steek de rivier over en neem de N101 naar het noorden. Je komt dan vanzelf in de plaats Arcos de Valdevez, waar de Rio Vez door het dorp kronkelt. Rijd verder via de N202-2 naar Sistelo. Dit dorpje in de bergen wordt wel het Tibet van Portugal genoemd. Het is omgeven door een groen terraslandschap (tenzij er sneeuw ligt natuurlijk), waar maïs wordt verbouwd en vee graast. Hier wonen ongeveer driehonderd mensen in huizen van graniet rondom het kasteel en de kerk. Vanuit Sistelo kun je een wandelroute van tien kilometer lopen langs de zogenaamde brandas. Dit zijn oorden die alleen in de zomer worden bewoond, als er genoeg te grazen is voor het vee. In de winter worden deze oorden verlaten en woont men in de zogenaamde inverneiras. De wandelroute heet de Trilho das Brandas de Sistelo.
Sistelo – Senhora da Peneda (50 kilometer)
Van Sistelo willen we naar het oosten, maar om daar te komen nemen we de weg die eerst verder naar het noorden gaat. Neem de N304 naar Merufe, vandaar neem je de M504, die later M1120 heet en nog later M303. Bij Moucheira gaan we in oostelijke richting op de M1124, die dan overgaat in de M1153 en tenslotte N202 heet. De laatste kilometers rijd je weer naar het zuiden, die je uiteindelijk brengen naar Senhora da Peneda, een prachtig bedevaartsoord. Hier leidt een driehonderd meter tellende trap je langs twintig kapelletjes naar de hoger gelegen kerk. Aan de voet van de trap staat het huis dat vroeger door de pelgrims werd gebruikt om te overnachten. Dit is inmiddels een hotel.
Senhora da Peneda – Soajo (21 kilometer)
Van hier rijd je verder in de richting van het zuiden, tot je in het fantastische Rouças komt. Hier zou je eindelijk ook weer een wandeling moeten maken, langs de Trilho de Rouças. Bekijk hier in ieder geval de bijzondere manier van landbouw bedrijven. Vervolg de bergweg naar het zuiden in de richting van Soajo. Dit dorp noemde ik al in het artikel over de mooiste dorpen van Portugal, dus het mag niet ontbreken in deze route. Hier bekijk je natuurlijk de vierentwintig espigueiros, de traditionele opslaghuisjes voor maïs.
Soajo – Lindoso (11 kilometer)
De laaste stop van vandaag is Lindoso. In dit grensdorpje, wiens naam iets als “beeldschone” betekent, staan nog veel meer espigueiros. Het Castelo van Lindoso is een nationaal monument uit de dertiende eeuw, dat lange tijd een belangrijke rol speelde in de verdediging van de grens met de Spanjaarden. Tussen Soajo en Lindoso ligt het stuwmeer Alto Lindoso. Hier wordt sinds 1992 elektriciteit opgewekt in de grootste waterkrachtcentrale van Portugal.
Lindoso – Ponte de Lima (45 kilometer)
Om terug te keren naar je startpunt rijd je vanaf Lindoso nog 45 kilometer terug naar Ponte de Lima. Mocht je hier niet gaan overnachten is dit ook weer het beste uitgangspunt om je reis te vervolgen (tenzij je verder naar het oosten wilt natuurlijk).
Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.
Reactie op “De Mooiste Autoroutes: Minho”