De mooiste autoroutes: Monumenten in Midden-Portugal

De eerste autoroute van de serie “mooiste autoroutes” bracht ons naar Midden Portugal. Vandaag reizen we opnieuw naar dit gebied, want er is nog veel meer moois te zien. Grenzend aan de plaatsen die we vorige keer bezochten, leidt de route vandaag langs een aantal van Portugals belangrijkste monumenten. Dit is voor mij één van de heerlijkste stukjes Portugal. Het is in deze route dan ook niet zoveel rijden, maar vooral onderweg veel bezoeken.

Vertrekpunt Aljubarrota

Waar kan een historische route beter beginnen dan in Aljubarrota? Als hier in 1385 geen grote overwinning van het Portugese leger had plaatsgevonden, was Portugal misschien wel Spaans geweest. Wil je het exacte verhaal lezen kijk dan hier. De Capela de São Jorge werd gebouwd als dank aan God voor de overwinning. In het museum kom je alles te weten van deze Slag van Aljubarrota.

Aljubarrota

Aljubarrota – Batalha (15 kilometer)

Niet ver van Aljubarrota, in de plaats Batalha, staat een tweede religieus gebouw dat gebouwd werd als dank voor de overwinning op de Castilianen, het Mosteiro de Santa Maria da Vítória. Koning João I liet dit klooster met kerk hier bouwen in de Middeleeuwen. Het is een gebouw dat vooral imponeert vanwege de entree van de kerk. Even indrukwekkend is de wisseling van de wacht van de eregarde die het graf van de onbekende soldaat binnen bewaakt.

Batalha

Batalha – Mira de Aire (25 kilometer)

Een heel ander soort geschiedenis treffen we aan in Mira de Aire. In de druipsteengrotten van Mira de Aire kun je zien hoe eeuwenlang sijpelen van regenwater door de bodem de meest prachtige figuren vormt. Enorme stalactieten hangen van de rotsen naar beneden in deze elf kilometer lange grot. Als je ze bezoekt let op: er zijn veel trappen en het is er best fris.

mira de aire

Mira de Aire – Fátima (15 kilometer)

Een verrassende recente geschiedenis vinden we in Fátima. Dit katholieke bedevaartsoord ontstond in de vorige eeuw, nadat Maria zes keer was verschenen aan drie herderskinderen. Ze vertelde hen drie geheimen over de toekomst, die inmiddels allemaal zouden zijn uitgekomen. Jaarlijks komen duizenden gelovigen naar deze bijzondere plek met twee zeer uiteenlopende kerken. Meer lezen over Fátima kan hier.

Fatima | Saudades de Portugal

Fátima – Tomar (40 kilometer)

Tenslotte Tomar, waar mijn lievelingsmonument staat. Het mysterieuze Convento de Cristo is een klooster met kerk dat bewoond werd door de ridderorde van Tempeliers. Elementen van deze geheimzinnige ridderorde zijn de prachtig gedecoreerde, zestienzijdige tempel (Charola), de spiraalvormige wenteltrappen in het klooster en de overal aanwezige tempelierskruizen. Daarnaast heeft het prachtige azulejos en Manuelijnse elementen. Tomar heeft overigens meer te bezoeken. Wandel door het oude centrum en je vindt bijvoorbeeld een synagoge uit de vijftiende eeuw, het klooster van São Francisco en het sfeervolle Praça da República met het stadhuis en de Igreja de São João Baptista. Tomar is natuurlijk ook bekend vanwege het Festa dos Tabuleiros dat iedere vier jaar wordt gehouden, maar daar zal je op moeten wachten tot 2019…

Convento do cristo

Op zoek naar een huurauto in Portugal? Kijk bijvoorbeeld eens hier.