De sterrenhemels van de Alentejo

De meeste mensen gaan op vakantie voor het zonnetje, het witte zandstrand, de mooie bergen of de rijke cultuur. Maar sinds een aantal jaar horen we ook van een ander interessant reisdoel en dat is de sterrenhemel. Op vakantie naar daar waar je alle glinsterende sterren op zijn best aan de hemel ziet voorbijtrekken. In 2012 werd de eerste, echte Starlight Tourist Destination uitgeroepen, en guess what? Het ligt in Portugal!

De Alentejo is een agrarische regio in het zuiden van Portugal. Er wonen weinig mensen op een relatief groot oppervlakte en ze zijn verspreid over meest kleine dorpjes. Dat zijn de perfecte ingrediënten voor prachtige sterrenhemels, omdat er vrijwel geen sprake is van zogenaamde lichtvervuiling. Specifiek het gebied rond het Alqueva stuwmeer draagt de titel van Starlight Tourist Destination.

Ik was in dit gebied in de zomer van 2015. Ik maakte al lang van tevoren een afspraak voor een nachtelijke tocht met een kano om de sterren te bekijken. Helaas waren er onvoldoende deelnemers en werd de tocht geannuleerd. Die staat dus nog altijd op mijn bucketlist… Voorlopig moet ik het doen met deze video. Droom even met me mee:

Meer weten? Kijk op de website van Dark Sky Alqueva.