Dia de Portugal

Wat doe je als je een overstap in Lissabon van vijfenhalf uur hebt? Precies! Dan ga je even snel de stad in. Toen ik afgelopen maandag de metro van de luchthaven naar de stad had genomen, om nog snel even naar de Taag te gluren, werd ik op het Terreiro do Paço verrast door een stoet aan militairen. Wat is er aan de hand? Oh ja, het is bijna Dia de Portugal!

Morgen, 10 juni, is het Dia de Portugal, een nationale feestdag in Portugal. De Portugezen vieren dat ze Portugees zijn en eren tegelijkertijd de grootste dichter uit de Portugese geschiedenis, Luís de Camões. De feestdag heet dan ook voluit “Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas”. Camões, schrijver van de wereldberoemde Lusiaden, stierf op 10 juni 1580, de datum waarop dus nu Dia de Portugal gevierd wordt. 

Het is vooral een feest waarop iedereen een extra vrije dag heeft. Er zijn geen straatfeesten of grootse concerten, zoals wij kennen bij onze Koningsdag, maar wel laat het Portugese leger zien wat het allemaal in zijn mars heeft. Ieder jaar wordt één stad uitgekozen voor de grote militaire parade, waarbij ook de Portugese president aanwezig zal zijn. Dit jaar is dat Lissabon en dus werd het Terreiro do Paço in gereedheid gebracht toen ik er maandag was. Aan de Avenida Ribeira das Naus, de weg langs de Taag, zijn verschillende militaire voertuigen, zoals een F16 en een tank, opgesteld om te bezichtigen.

In Lissabon morgen? Dan kun je van dichtbij kennis maken met het Portugese leger. En houd er dus rekening mee dat het een nationale feestdag is en je hier en daar voor een dichte deur kan komen te staan. Niet in Lissabon? Dan laat dit filmpje zien hoe het er zo ongeveer aan toe gaat:

Nog eens teruglezen hoe het zat met Luís de Camões? Dat kan hier!