Als wij niet in Portugal zijn is één van de dingen die we het meest missen het heerlijke eten. Natuurlijk hebben ze in Italië en Frankrijk best wel smakelijke gerechten, maar wij likken onze vingers af bij de Portugese keuken. No nonsense, rechttoe rechtaan eten met heel veel smaak. Ik heb voor je op een rijtje gezet wat je hoe dan ook moet proeven als je er bent. Dingen die nou eenmaal horen, óf dingen die hier thuis onze speciale voorkeur hebben!
Pastel de Nata
Niet bepaald de eerste keer dat dit taartje voorbijkomt op deze site… Dus het was vast al duidelijk dat we hem erg lekker vinden. De beste eet je natuurlijk in Belém, maar ook in de rest van het land is het een heerlijke optie voor bij bijvoorbeeld een kopje koffie.
Amêijoas à Bulhão Pato
Dit is mijn favoriet in de categorie voorgerechten. Deze schelpjes zijn gemaakt met knoflook en koriander en smaken hemels. Bestek is niet nodig, gebruik een leeg schelpje als een soort klemmetje om de beestjes uit het volgende schelpje te halen. Je peuzelt ze dan zo op! Lekker met een glaasje vinho verde.
Torradas
Een van de simpele genoegens des levens. Portugees geroosterd brood met boter. Heerlijk om bij het ontbijt, als een echte Portugees, in je koffie te soppen. Of gewoon tussendoor op een terrasje. Het doet ook prima dienst bij een bord dampende schaal- en/of schelpdieren. Je zou het misschien nooit bestellen, maar geloof me het is heerlijk! Het moet wel met Portugees brood, anders is het het net niet…
Cataplana de Marisco
Ik schreef pas al eens over deze speciale pan, typerend voor de Algarve. Deze versie met schaal- en schelpdieren is is toch wel de topper onder de cataplana gerechten. In veel van de restaurants in de Algarve zul je het op de kaart zien staan. Lust je echt geen vis, schaal- of schelpdieren? Bestel hem dan bijvoorbeeld met kip. Het gerecht wordt meestal geserveerd met rijst.
Salada de Polvo
Hhhmmm, lekker simpel en fris. Er komen geen elastieken slierten inktvis aan te pas, die we kennen van de inktvisringen in Nederland. Nee, er wordt verse inktvis gebruikt, die boterzacht wordt gekookt alvorens in je salade te belanden. Geen gerecht om bij een super toeristisch tentje te bestellen, het smaakt stukken beter bij een typisch Portugees barretje/restaurantje van bijvoorbeeld een lokale vismarkt.
Caracois
Slakken! Jawel, alleen voor diegene die het geluk heeft in mei in de Algarve te zijn. Het slakkenseizoen is dan namelijk in volle gang. Strijk neer op een terrasje, bestel caracois en een biertje en geniet van je middag. Niet voor de mensen die bang zijn voor “enge beestjes”. Je moet ze namelijk echt zelf uit hun huisje purken.
Chanfana de Cabra
Wat is er lekkerder dan stoofvlees dat op je tong uit elkaar valt? Dit gerecht is typisch voor de Beira, het gebied rond Coimbra en wordt vaak gemaakt op feestdagen. Het urenlang garen van het geitenvlees in een houtoven is namelijk niet iets wat je dagelijks doet. Het wordt geserveerd met gekookte aardappelen in de schil die zijn overgoten met de jus van het vlees. Heel veel smaak gegarandeerd!
Queijo Serra da Estrela
Kaasliefhebbers opgelet. Van alle heerlijke Portugese kaasje is dit misschien wel de allerlekkerste. Hij wordt gemaakt in het midden van het land, in het gebergte Serra da Estrela, maar is overal verkrijgbaar. Amanteigada oftewel boterzacht en dus smeerbaar. Je snijdt het deksel van de kaas en kunt hem dan uitlepelen. Niet goedkoop, maar zijn gewicht in goud waard!
Sardinhas
Ook niks nieuws onder de zon, maar oh zo lekker! Overal te krijgen en het lekkerste op een plak Portugees brood. Naast dat ze heerlijk zijn is het ook vaak een goedkope lunch optie. Je ruikt ze vaak al als je door de straten van een willekeurig dorpje loopt. De Portugezen gooien ze zelf regelmatig voor de lunch op de barbecue. De geur van Portugal. Voor wie niet bang is voor vieze vingers!
Bifana
Alweer een lekker simpel gerecht, met een zeer verrassend rijke smaak! Typisch Portugees en vooral lekker op een papo seco (broodje) of tussen twee plakken pão caseiro (stevig Portugees brood), met een flinke klodder mosterd. Geen idee waar ik het over heb? Shame on you! Vraag er de volgende keer in Portugal zeker naar in een pastelaria of barretje. Een must om te proberen! De McDonalds in Portugal serveert nu ook een McBifana, maar die telt niet…
Doçaria Conventual
Je moet ervan houden, maar typisch Portugees is het zeker, zoetigheid op basis van heel veel eidooiers. Je komt het in elke pastelaria tegen en het heeft vaak een geel/oranje kleur plus het is mierzoet. Ik ken geen Portugees die zijn vingers er niet bij aflikt. De bekendste zijn de Ovos Moles de Aveiro, doce de ove (voornamelijk eigeel en suiker) in een jasje van eetbaar papier. Ook zit het vaak ergens op, in of over. Je herkent de smaak gelijk als je het eenmaal hebt geproefd.
Frango piri-piri
De allerlekkerste variant van dit kipgerecht vind je in de Algarve, in kippendorp Guia, maar ook in de rest van Portugal zul je het vaak op de kaart zien staan. Je krijgt je kip standaard geserveerd met tomatensalade en (vaak) huisgemaakte frietjes. Heerlijk met zijn allen in een Portugese vreetschuur, genieten van de lokale keuken! It doesn’t get much better than this! Ook hier geldt weer, voor wie niet bang is voor vieze vingers.
Salame de Chocolate
Deze noem ik toch ook nog even op de valreep. Favoriet onder de Portugezen, vandaar dat hij in het lijstje staat. Op de een of andere manier typisch Portugees, terwijl het mij vooral aan arretjescake doet denken. Je ziet het in elke pastelaria en supermarkt (hier worden ze als rol verkocht). Probeer maar eens een plakje en je zult snappen waar ik de arretjescake associatie vandaan haal. De Portugezen zijn echte zoetekauwen, dus dit past helemaal in het plaatje. Zo’n rol is binnen een dag op bij de schoonfamilie 😉
Naast eten moet er natuurlijk ook gedronken worden op vakantie. De drankjes die je zeker eens moet proberen vind je hier! Weten welke vreemde gerechten je onder andere kunt verwachten in Portugal? Kijk maar eens hier of hier… Wil je zelf aan de slag? Iedere vrijdag krijg je van mij een recept. Die vind je allemaal hier terug.
luister ik woon in portugal je bedoelt arretjes cake
dat was gewoon arretjes cake ik woon in portugal en dat kun je nergens krijgen dus dit is nep ik probeer een werkstuk hierover te maken en zag dit raar
Niks neps aan: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chocolate_salami
dat was gewoon arretjes cake ik woon in portugal en dat kun je nergens krijgen
Je bent nog een belangrijk gerecht vergeten te melden uit de Bairada meer bepaald ‘Leitao’
Hoe lekker een speenvarken kan zijn dat merk je pas daar in de streek rond het stadje Curia.
Er is nog zoveel meer lekkers!
Snap het wel dat je enthousiast bent als je van een land houdt. Maar eerlijk is eerlijk, de Portugese keuken heeft de beste ingrediënten in huis, maar een echte kok is weinig te vinden. De laatste jaren wel meer betere restaurants in het duurdere segment en dat hoeven dan echt geen buitenlandse koks te zijn. We reizen doorgaans naar Portugal doorheen Frankrijk en Spanje, welnu, Frankrijk zet nog altijd de toon hoor ! Kennen in Portugal intussen aantal uitstekende adressen, moeten we misschien eens uitwisselen.
Kom maar door!
De Portugese keuken is erg complex en toch zo eenvoudig. Ik ben tijdelijk (6 maanden) In Portugal en buiten dat het land een mooie plek is om te onthaasten is de keuken ook verrukkelijk. Over het algemeen geldt altijd ‘Simpel eten, maar wel eerlijk eten’ En dit proef je, vooral als je een krottig gebouw ziet wat een eethuisje is. O zo betaalbaar en o zo vriendelijk. Nee wat mij betreft blijf ik in Portugal
Helemaal mee eens!
Fantastische webpage: bravo en bedankt !
Vraagje: vlees/vis/wijn hebben we al van genoten maar broodjes zouden wij graag proeven op onze volgende (6e) trip. Waar worden die doorgaans geserveerd ? Hotel/Restaurant/Snackbar ?
Dankjewel!
De meeste broodjes vind je in pastelarias en snackbarretjes. Er zitten echt een paar heerlijke tussen! Ik denk dat van de genoemde broodjes de bifana de meest gangbare is. Pão com chouriço kun je ook bij een panaderia (bakker) of in de supermarkt kopen.
Hier een lijstje met smakelijke opties: https://saudadesdeportugal.nl/portugese-broodjes-moet-proeven/
Ik mis echt het lekkerste gerecht wat er is, naast de ameijoas natuurlijk maar dit zitten ook in dit gerecht
Porco com ameijoas a Alentejana
Tja, keuzes keuzes…! 😉
Mmm… ja, allemaal héérlijk! Alleen die ‘worst’ onderaan heb ik nog nooit gezien. Grappig!
Je kunt hem gewoon in de supermarkt kopen (in Portugal) of eens zelf maken! Je vind het recept op onze site. Ook hebben ze vaak plakjes voor bij de koffie in een pastelaria. 🙂
luister ik woon in portugal je bedoelt arretjes cake
Wat leuk om te lezen. Er moet hier nog één en ander geproefd worden..
Je stelde voor om wijnadvies bij jullie recepten te geven. Zal ik hier eens op los gaan?
Ik heb de volgende ervaringen en gedachten:
Pastel de nata is heerlijk met de Niepoort Riesling Au Au (halfzoet) of Moscatel. Maar de Riesling voegt iets fris toe dat wel echt extra lekker is.
Een vinho verde bij de ameijoas a bulhao pato? De Hollandse Quinta de Religães heeft hele fijne vinho verde.
Bij de geitenstoof Chanfana de cabra zou ik de Mouro tinto proberen of Rotulo Dão !
Queijo Serra: met Port natuurlijk! Bij Niepoort gaven ze er een jonge Vintage 2011 bij, maar ik zou liever een rijpere zachte 20 years old tawny erbij zetten.
Sardines: Fossil
Bij de salame de chocolate (wannahave!) graag een ruby port, een Late Bottled Vintage of ruby reserva .
Hartelijke groeten,
Martine van den Bos
Gastronoom-Sommelier
Tel. 06-18255707
De Smaakboutique – Delft
20 november 2015:
Portproeverij