Naast heerlijk eten heeft Portugal ook veel lekkere drankjes. Ik zet er vandaag een aantal op een rij die je zeker eens moet proeven tijdens je volgende bezoek. Sommige zijn algemeen bekend, andere wellicht wat minder. De meeste bevatten alcohol, maar er zit ook een Portugees frisje tussen. Vergeet Amerikaanse frisdrank, Nederlands bier of Engelse cider en proef iets lokaals!
Port
Misschien wel het bekendste export product van Portugal als het op drankjes aankomt. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar heb je het ook weleens geproefd? Er zijn verschillende soorten, een korte uitleg hierover vind je hier. Meer weten over portproeverijen in Porto, neem dan hier eens een kijkje. Absoluut een aanrader om eens te proberen. Je bestelt een glaasje port bijvoorbeeld bij een fijn kaasplankje!
Vinho Verde
Rode, witte of rosé wijn: daarvan heeft iedereen wel eens gehoord. Maar ken je ook de groene wijn? Dat lees je goed, groene wijn! Uniek voor Portugal en lekker dat hij is! Wees niet bang, er wordt geen groen goedje in je glas gegoten. Het oogt als een wijn zoals alle andere, maar gemaakt van een minder rijpe druif. Dat maakt de vinho verde zeer fris in de mond, wat het uitermate geschikt maakt als dorstlesser in de zomer! Hier lees je er alles over!
Medronho
Aguardente de medronho wordt gemaakt van de vrucht de medronho. Deze harde, stekelige vrucht groeit aan de medronheiro, wat in het Nederlands vertaald naar aardbeiboom, hoewel er dus geen aardbeien aan groeien. De Algarvios (inwoners van de Algarve) drinken graag een glaasje medronho naast een kopje koffie. De één drinkt hem het liefst koud, de ander op kamertemperatuur. Doorgewinterde vissers willen dit (erg sterke) borreltje ook nog wel eens ’s ochtends op de nuchtere maag naar binnen gieten. Een goed begin van de dag is tenslotte het halve (vissers)werk. Meer weten, klik hier?!
Ginjinha
Dit drankje wordt gemaakt van de morel. Dat is dezelfde vrucht als waar kriekbier van wordt gemaakt en de amarenen in het Italiaanse ijs. In Portugal heet deze vrucht de ginja. Nou ben ik persoonlijk niet zo van de sterke drank, maar dit is prima te doen! Ze serveren het drankje als shot en het kost vaak één of anderhalve euro. Om er eentje te bestellen op de Portugese manier, moet je twee woorden weten: com of sem. Oftewel met of zonder (zure kers). Het lekkerst is de ginjinha in een glaasje van chocolade! Het blijft dan ook vast niet bij één… Hier vind je meer informatie!
Licor Beirão
De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje, dat helaas buiten Portugal nog niet heel bekend is. We hebben ons enthousiasme over dit drankje al vaker geuit, dus hij mag dan ook niet ontbreken in dit rijtje! Als je na je overheerlijke Portugese diner nog zin hebt om even te blijven zitten kun je daar natuurlijk lekker een Licor Beirão als digestief bij nemen. Je kunt ook een klein scheutje in je koffie doen, maar dat is bijna zonde. Als je de volgende keer naar Portugal op vakantie gaat moet je het beslist eens proeven. Heerlijk on the rocks! Wil je meer weten over dit drankje, kijk dan hier.
Gin
Al enige tijd is gin-tonic helemaal hip. Het is natuurlijk van oorsprong geen Portugees drankje, maar in Portugal worden een aantal bijzondere gins gemaakt. Zo kan je hier de gin Tinto kopen, de eerste rode gin ter wereld. Maar het allerlekkerst is de blauwe gin van het merk Sharish. De gin is blauw van kleur door de toevoeging van de kittelbloem. Als je er de tonic bij giet, dan krijg je een feestelijk, lichtroze drankje. In tegenstelling tot de blauwe wijn die zo populair was afgelopen zomer is deze blauwe gin wél erg lekker!
Sumol
Dit is het Portugese antwoord op grote merken als Fanta en Coca Cola. Er is geen Portugees die niet de voorkeur geeft aan hun nationale frisdrank. Tegenwoordig kan je het in verschillende smaken krijgen, waaronder sinaasappel en passievrucht. Ben je gek op frisdrank, bestel dan eens een glaasje Sumol. Of koop gewoon een fles in de supermarkt! In Nederland kun je online terecht voor een fles.
Poncha (da Madeira)
Ook op Madeira is er een speciaal drankje dat in dit rijtje thuishoort en dat is de poncha. Poncha is een sterke drank, die zijn oorsprong kent in India, maar door Engelse kolonisten werd geïntroduceerd op Madeira. Oorspronkelijk werd het gemaakt van rijst brandewijn, suiker en specerijen, maar de originele ingrediënten op Madeira zijn: brandewijn uit riet, citroensap en bijenhoning. Op dit originele recept zijn allerlei varianten te vinden, persoonlijk vind ik de Maracuja (passievrucht) variant het beste. Hier vind je het recept, mocht je het zelf willen maken!
Sagres & Superbock
Natuurlijk heeft Portugal ook eigen bier. Sagres en Superbock zijn de bekendste en overal verkrijgbaar. Naast de normale biertjes hebben ze ook smakelijk varianten zoals Radler, Stout of Tango. Veel barretjes en restaurants zullen één van deze twee (en soms zelfs beide) hebben. Het spreekt vanzelf dat ze heerlijk smaken op een zonnig terras! Of bij een bord vol slakken, of bij een bifana, of… Proost!
Bica
Mijn favoriet, dus ook deze mag niet ontbreken! Ik vind de koffie in Portugal zo veel lekkerder dan hier in Nederland… De Portugees drinkt zijn bica vooral buitenshuis (en ik doe vrolijk mee, veel gezelliger). Dit kleine kopje sterke koffie wordt vaak nog even snel in een café of iets dergelijks naar binnen gewerkt, voordat ze naar hun werk gaan. Of de hele familie trekt er na het diner op uit om nog ergens een kopje koffie te drinken. Naast de sterke bica zijn er natuurlijk ook volop andere soorten koffie te bestellen. Bestel er vooral één buiten de toeristische restaurants om! Uitleg over de verschillende Portugese koffies die je kunt bestellen vind je hier!
Natuurlijk wordt er niet alleen maar gedronken tijdens de vakantie. Hier zie je wat je vooral ook eens moet eten als je in Portugal bent! En mocht je heel avontuurlijk ingesteld zijn… kijk dan eens hier.
EEn land waar buitenlanders komen en de prijzen gaan steeds stijgen. BEdankt Nederlanders. Voor het maken van portugees leven steeds harder.
Wat wij missen in het overzicht “wat je moet drinken, als je in Portugal bent” : Macieira ! Een “brandy”, heerlijk na een portugees diner, bij een bica of een cafe duplo ( duas bicas numa chavena )
Er mist nog wel meer in het rijtje, maar ik heb gekozen voor tien dingen! ?
Wat wij missen in “dingen die je moet drinken, als je in Portugal bent” : Macieira … een brandy, heerlijk bij een bica of een cafe duplo ( = duas bicas numa chávena )
lekker bier drinken toch?
Ik mis de Melosa in het rijtje.
En waar ik de juiste naam niet van ken, maar het was witten wijn met (ik dacht) honig er in. Lekker hoor. We dronken hem bij de buren die een restaurant hebben waar enkel op zondag eten wordt geserveerd. Eigenlijk dus meer een café maar waar je op zondag ook kan eten.
Melosa is de juiste naam! Het wordt gemaakt van ‘Aguardente de Medronho’, honing, water, citroen een vleugje kaneel.
Had ik toch juist?
over 2 weken ga ik eindelijk eens naar Portugal, om precies te zijn naar Porto,.
Heb daar enkele uitnodigingen voor porthuizen en ga eea proeven.
Verheug me, zeker na zoveel goede tips……
Oh héérlijk! Heel veel plezier in deze prachtige stad. En geniet van de proeverijen ?
Ik mis de fantastische Moscatel do Douro .
Ik lees sinds kort dagelijks jullie info over Portugal. Vandaag weer een leuk artikel, maar ik heb één opmerking. Je kunt “aquardente de medronho” niet als een likeur betitelen. Het alcoholpercentage ligt, als je hem in de winkel koopt, meestal net onder de 50%. Veel Portugese boeren op het platteland in de Algarve maken het zelf. En dan ligt het alcoholpercentage vaak rond 60%. Er worden geen suikers of zoetstoffen aan toegevoegd. Er bestaat wel een “licor de medrohno”. Deze is gezoet en met veel minder alcohol.
Heb ik het een likeur genoemd?! Haha, ik pas het gelijk aan. Gewoon hele sterke drank 😉
Hey Theo, je koopt dan natuurlijk ook je Medronho niet in een warenhuis he. ofwel bij iemand die hem met kennis van zaken zelf maakt, of bij iemand in een lokaal klein mercadootje waar een persoon als hierboven hem levert.
Hallo Denis,
Wij hebben het geluk een huisje te bezitten in de Algarve met een groot stuk grond met veel Medronheiros. Omdat er ook een stokerij in het huis zit maken wij, met hulp van onze oude Portugese buurman, zelf Aquardente de Medronho.
Ik lees je graag persoonlijk op mijn FB. Dan kunnen we gegevens uitwisselen. Volgende week rond deze tijd moeten al alle messen uit mijn buurt blijven of ik snij me eraan. Alle andere scherpe zaken ook of ik ga me kwetsen. Gewoon omdat ik dan met mezelf weer geen blijf weet, wetende dat ik weer 24uur later op Portugese bodem ben. Even via de winkel en dan ook naar ons stulpje daar.
Hoi Denis,
Helaas, ik maak geen gebruik van FB. Zou het wel leuk vinden om informatie met elkaar te delen.
Hoi Denis,
Helaas, ik maak geen gebruik van FB.
bier
Die zijn we niet vergeten, maar we vonden tien een mooi aantal. Keuzes, keuzes… ? Naast de Madeira wijn is ook Licor Cristinalda (voorheen Brandymel) uit de Algarve nog een aanrader!
Hoi Denis,
Helaas, ik maak geen gebruik van FB.
Wat een fijn artikel om te lezen !
Ga er dit seizoen ook zeker iets mee doen.
Ik ben zo brutaal om te zeggen, dat u nog een drankje bent vergeten en dat is Madeira.
Weer anders dan port, maar ook veel gedronken in Portugal.
Ga zo door met uw mooie, positieve artikelen.