Dingen die je moet drinken als je in Portugal bent!

Naast heerlijk eten heeft Portugal ook veel lekkere drankjes. Ik zet er vandaag een aantal op een rij die je zeker eens moet proeven tijdens je volgende bezoek. Sommige zijn algemeen bekend, andere wellicht wat minder. De meeste bevatten alcohol, maar er zit ook een Portugees frisje tussen. Vergeet Amerikaanse frisdrank, Nederlands bier of Engelse cider en proef iets lokaals!

Port

Misschien wel het bekendste export product van Portugal als het op drankjes aankomt. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar heb je het ook weleens geproefd? Er zijn verschillende soorten, een korte uitleg hierover vind je hier. Meer weten over portproeverijen in Porto, neem dan hier eens een kijkje. Absoluut een aanrader om eens te proberen. Je bestelt een glaasje port bijvoorbeeld bij een fijn kaasplankje!

Port

Vinho Verde

Rode, witte of rosé wijn: daarvan heeft iedereen wel eens gehoord. Maar ken je ook de groene wijn? Dat lees je goed, groene wijn! Uniek voor Portugal en lekker dat hij is! Wees niet bang, er wordt geen groen goedje in je glas gegoten. Het oogt als een wijn zoals alle andere, maar gemaakt van een minder rijpe druif. Dat maakt de vinho verde zeer fris in de mond, wat het uitermate geschikt maakt als dorstlesser in de zomer! Hier lees je er alles over!

Vinho Verde

Medronho

Aguardente de medronho wordt gemaakt van de vrucht de medronho. Deze harde, stekelige vrucht groeit aan de medronheiro, wat in het Nederlands vertaald naar aardbeiboom, hoewel er dus geen aardbeien aan groeien. De Algarvios (inwoners van de Algarve) drinken graag een glaasje medronho naast een kopje koffie. De één drinkt hem het liefst koud, de ander op kamertemperatuur. Doorgewinterde vissers willen dit (erg sterke) borreltje ook nog wel eens ’s ochtends op de nuchtere maag naar binnen gieten. Een goed begin van de dag is tenslotte het halve (vissers)werk. Meer weten, klik hier?!

Medronho

Ginjinha

Dit drankje wordt gemaakt van de morel. Dat is dezelfde vrucht als waar kriekbier van wordt gemaakt en de amarenen in het Italiaanse ijs. In Portugal heet deze vrucht de ginja. Nou ben ik persoonlijk niet zo van de sterke drank, maar dit is prima te doen! Ze serveren het drankje als shot en het kost vaak één of anderhalve euro. Om er eentje te bestellen op de Portugese manier, moet je twee woorden weten: com of sem. Oftewel met of zonder (zure kers). Het lekkerst is de ginjinha in een glaasje van chocolade! Het blijft dan ook vast niet bij één… Hier vind je meer informatie!

Ginjinha

Licor Beirão

De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje, dat helaas buiten Portugal nog niet heel bekend is. We hebben ons enthousiasme over dit drankje al vaker geuit, dus hij mag dan ook niet ontbreken in dit rijtje! Als je na je overheerlijke Portugese diner nog zin hebt om even te blijven zitten kun je daar natuurlijk lekker een Licor Beirão als digestief bij nemen. Je kunt ook een klein scheutje in je koffie doen, maar dat is bijna zonde. Als je de volgende keer naar Portugal op vakantie gaat moet je het beslist eens proeven. Heerlijk on the rocks! Wil je meer weten over dit drankje, kijk dan hier.
Licor Beirão

Gin

Al enige tijd is gin-tonic helemaal hip. Het is natuurlijk van oorsprong geen Portugees drankje, maar in Portugal worden een aantal bijzondere gins gemaakt. Zo kan je hier de gin Tinto kopen, de eerste rode gin ter wereld. Maar het allerlekkerst is de blauwe gin van het merk Sharish. De gin is blauw van kleur door de toevoeging van de kittelbloem. Als je er de tonic bij giet, dan krijg je een feestelijk, lichtroze drankje. In tegenstelling tot de blauwe wijn die zo populair was afgelopen zomer is deze blauwe gin wél erg lekker!

gin

Sumol

Dit is het Portugese antwoord op grote merken als Fanta en Coca Cola. Er is geen Portugees die niet de voorkeur geeft aan hun nationale frisdrank. Tegenwoordig kan je het in verschillende smaken krijgen, waaronder sinaasappel en passievrucht. Ben je gek op frisdrank, bestel dan eens een glaasje Sumol. Of koop gewoon een fles in de supermarkt! In Nederland kun je online terecht voor een fles.

Poncha (da Madeira)

Ook op Madeira is er een speciaal drankje dat in dit rijtje thuishoort en dat is de poncha. Poncha is een sterke drank, die zijn oorsprong kent in India, maar door Engelse kolonisten werd geïntroduceerd op Madeira. Oorspronkelijk werd het gemaakt van rijst brandewijn, suiker en specerijen, maar de originele ingrediënten op Madeira zijn: brandewijn uit riet, citroensap en bijenhoning. Op dit originele recept zijn allerlei varianten te vinden, persoonlijk vind ik de Maracuja (passievrucht) variant het beste. Hier vind je het recept, mocht je het zelf willen maken!

Sagres & Superbock

Natuurlijk heeft Portugal ook eigen bier. Sagres en Superbock zijn de bekendste en overal verkrijgbaar. Naast de normale biertjes hebben ze ook smakelijk varianten zoals Radler, Stout of Tango. Veel barretjes en restaurants zullen één van deze twee (en soms zelfs beide) hebben. Het spreekt vanzelf dat ze heerlijk smaken op een zonnig terras! Of bij een bord vol slakken, of bij een bifana, of… Proost!

Cerveja

Bica

Mijn favoriet, dus ook deze mag niet ontbreken! Ik vind de koffie in Portugal zo veel lekkerder dan hier in Nederland… De Portugees drinkt zijn bica vooral buitenshuis (en ik doe vrolijk mee, veel gezelliger). Dit kleine kopje sterke koffie wordt vaak nog even snel in een café of iets dergelijks naar binnen gewerkt, voordat ze naar hun werk gaan. Of de hele familie trekt er na het diner op uit om nog ergens een kopje koffie te drinken. Naast de sterke bica zijn er natuurlijk ook volop andere soorten koffie te bestellen. Bestel er vooral één buiten de toeristische restaurants om! Uitleg over de verschillende Portugese koffies die je kunt bestellen vind je hier!

Bica

Natuurlijk wordt er niet alleen maar gedronken tijdens de vakantie. Hier zie je wat je vooral ook eens moet eten als je in Portugal bent! En mocht je heel avontuurlijk ingesteld zijn… kijk dan eens hier.