Recept: Dobrada à Portuguesa

Deze week een recept op speciaal verzoek! Het is er niet eentje voor iedereen, maar Portugees is het zeker. De basis van dit gerecht bestaat namelijk uit pens. Iets dat we in Nederland nog maar weinig eten. Naast deze variant is er ook nog een recept waar Porto bekend om staat: tripas à moda do porto. Wie weet volgt dat recept ook nog een keer. Nieuwsgierig geworden? Lees gauw verder.

Ingrediënten

1 kg pens
250 gram rauwe ham (in stukjes)
1 chouriço
100 gram bacon (in stukjes)
500 gram witte bonen
1 lepel reuzel
2 uien
3 tenen knoflook
1/2 groene paprika
3 tomaten
2 wortels
1 laurierblaadje
200 ml witte wijn
2 eetlepels fijngesneden peterselie
1 bouillonblokje vlees
zout & peper

Bereiding

Tip vooraf: Bestel bij de slager schone en gekookte pens. Dat scheelt een heleboel werk en vieze luchtjes!

Begin een dag van tevoren met het weken van de bonen door ze in een kom water te zetten. Kook ze op de dag zelf gaar en zet apart. Snijd ondertussen de pens in stukken en zet ook apart. Snijd de wortels en chouriço vast in plakjes.

Zet een pan op het vuur met hierin de reuzel en bak de ui, de knoflook, de paprika, de bacon, het laurierblad, de rauwe ham en de tomaat glazig. Blus af met de witte wijn en laat het ongeveer tot de helft inkoken. Voeg dan water toe plus het bouillonblokje, de stukken pens en de chouriço en breng dit aan de kook. Breng op smaak met het zout en de peper en kook tot het vlees zacht is.

Voeg ten slotte de bonen en wortels toe en proef even of er nog kruiden bij moeten. Kook nog zo’n tien a vijftien minuten. Haal de pan van het vuur en bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden verse peterselie. Serveer met rijst.

Bom apetite!

Ook het recept van volgende week zal er eentje zijn op speciaal verzoek!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.