Recept: Doce de Tomate

De tomaat is een vrucht, maar wordt voornamelijk als groente gegeten. Dit geldt eigenlijk in de meeste landen. Maar in Portugal wordt hij daarnaast ook gebruikt om iets zoets mee te maken. Jawel, tomatenjam. Zelf gruwel ik van alles waar tomaten aan te pas komen, maar de (schoon)familie lust er wel pap van! Ook de tomatenliefhebbers hier in Nederland konden het wel waarderen. Koop eens een potje op de lokale markt als je in Portugal bent of maak het eens zelf met dit recept.

Ingrediënten

2 kg rijpe tomaten
1 kg suiker
1 kaneelstokje
citroen schil
2 kruidnagels

Bereiding

Begin met het pellen van de tomaten, verwijder de zaadjes en het kroontje. Vervolgens doe je alle ingrediënten in een redelijk formaat pan en laat je dit rustig even sudderen.

Breng vervolgens het mengsel aan de kook. Kook dit langzaam tot het de gewenste dikte heeft. Je moet er voor zorgen dat de jam voldoende ingekookt is. Jam die niet voldoende ingekookt is blijft vloeibaar en te lang ingekookte jam kan gaan kristalliseren. Roer af en toe even in de pan zodat het niet aankoekt.

Op dit punt kun je het met de staafmixer wat gladder maken (indien gewenst). Dit heeft puur met persoonlijke voorkeur te maken. De een doet het wel, de ander niet. Mocht je de staafmixer gebruiken, breng het mengsel dan daarna nog even weer aan de kook.

Laat iets afkoelen en vul je gesteriliseerde potjes tot aan de rand. Veeg de buitenste randjes goed schoon. Sluit ze goed en draai de potten met de deksels naar beneden tot ze volledig afgekoeld zijn.

Net als ‘gewone’ jam lekker op een boterhammetje (zeggen ze).

Bom apetite!

Doce de Tomate

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.