Dos Santos Craft Beer

Eerder dit jaar kon je hier al lezen over de wijnboerderij van de dos Santos familie. Maar naast wijnliefhebbers zijn er natuurlijk ook bierliefhebbers, dus mocht/kon deze kant van dit familiebedrijf natuurlijk niet uitblijven. Zoals de naam “dos Santos Craft Beer” al doet vermoeden is het niet te vergelijken met je flesje Sagres of Superbock uit de supermarkt. Dit is bier gebrouwen voor de liefhebber!

Quinta dos Santos bestaat uit een wijnboerderij en een ambachtelijke brouwerij. Het is een echt familiebedrijf. Het begon allemaal in Zuid-Afrika, met een wijnmakers stel (dos Santos) dat de droom had om een wijnboerderij in Portugal te beginnen. Twee te koop staande percelen aangrenzend land, prachtig gelegen tussen Ferragudo en Carvoeiro, maakten die droom werkelijkheid. In september 2016 begonnen ze, samen met hun twee zoons, met het opruimen van het overwoekerde en verwaarloosde stuk grond om er een wijngaard aan te kunnen planten en de wijnboerderij te bouwen.

De totale grootte van het perceel is acht hectare. In de nieuwe gebouwen vind je een wijnkelder, de ambachtelijke brouwerij en een restaurant waar je hun producten kunt proeven. In 2018 opende de brouwerij (project van de zoons) en het restaurant, in 2019 volgde de wijnmakerij. Het gaat hier niet om kwantiteit maar om kwaliteit. ‘Dos Santos Craft Beer’ is geboren uit de liefde voor bier en vervolgens door het grijpen van de kans om een ambachtelijke brouwerij in de Algarve te beginnen.

Wij hebben het zo gepland dat we een rondleiding krijgen, er heerlijk rustig lunchen en aansluitend genieten van een uitgebreide bierproeverij.

De bieren van ‘dos Santos Craft Beer’ worden gebrouwen volgens de traditionele Duitse Zuiverheidswet-methode van ‘Reinheitsgebot’. Volgens dit Reinheitsgebot (uit 1516) mocht bier alleen gerst (mout), water en hop bevatten. Het gebod verbiedt bovendien het gebruik van kruiden, gelatine en vruchten. Het oorspronkelijke Reinheitsgebot bevatte geen gist als ingrediënt, omdat de werking van dit micro-organisme toen nog niet bekend was. Dat betekent dat er voor dit ambachtelijke craft bier tegenwoordig niet drie, maar vier natuurlijke ingrediënten (gerst, water, hop en gist) worden gebruikt.

In de brouwerij worden verschillende soorten mout geplet om de fermenteerbare suikers er uit te halen. Een lichte malt (mout) zorgt voor een licht biertje en een donkere malt (mout) voor een donker biertje. De verschillende soorten bier hebben allen een andere basis hop en/of gist en worden op andere temperaturen gebrouwen. De bieren worden niet gepasteuriseerd en zijn daardoor ongeveer 10 maanden houdbaar. De brouwerij is zo ontworpen dat het zowel een productiefaciliteit is als een plek om de brouwer in actie te zien. Als leek vond ik het erg interessant om eens te horen en zien hoe bier nou eigenlijk gebrouwen wordt!

De jaarlijkse bierproductie omvat Pilsner, Amber Ale, Lager, Pale Ale, IPA en Stout. In het eerste jaar (2018) brouwden ze ongeveer 9000 liter per maand. In het daaropvolgende jaar (2019) was dit al zo’n 12000 liter en vorig jaar (2020) zelfs 35000 liter per maand. Het bier is nu dan ook niet meer alleen voor de binnenlandse markt, maar wordt ook op kleine schaal geëxporteerd. Verder maken ze een speciaal bier voor de Biergarten van vijfsterren resort Vila Vita Parc (oktoberfest). Het doel is om echt bier te maken, dat echt goed smaakt!

Ook al heb je niks met wijn of bier, het restaurant op zich is al de moeite waard om te bezoeken. Het is zowel voor de lunch als het diner geopend. Het meeste eten wordt geserveerd in petisco stijl. Je kunt kiezen voor een huisgemaakt biertje van de tap tijdens de lunch, meerder biertjes met een kleine versnapering erbij of gaan voor een wat uitgebreidere proeverij in de namiddag. Wij hadden na onze relaxte proeverij aan het einde van de middag allemaal zo onze eigen favoriet! En we hebben ze allemaal geproefd.

Ben jij een echte bierdrinker, maar je partner of reisgenoot niet?! Je kunt op Quinta dos Santos ook kiezen voor en bierproeverij voor de één en een wijnproeverij voor de ander, ideaal. Neem voor meer informatie, reserveringen en de actuele openingstijden een kijkje op hun website!

Dos Santos Craft Beer

R. do Pestana Golf 1, Estômbar, Portugal