Bijzonder slapen: Eco-Lodge Brejeira

Met een wc-rol naar het toiletgebouw? Zelf haringen de grond in slaan? Prima, maar niet altijd mijn ding. Maar slapen onder de sterren wel! En dus stond een nachtje logeren in de romantische yurt van de Eco-lodge Brejeira in de Algarve al een tijdje op mijn bucketlist. Vorige maand was het eindelijk zover. Een heerlijke ervaring, waar ik vandaag alles over zal vertellen!

De Eco-lodge Brejeira ligt niet ver van het middeleeuwse stadje Silves. Een goed excuus om onze minivakantie te beginnen met een lekkere lunch bij Marisqueira Rui, één van mijn favoriete restaurants in de Algarve. Vanuit Silves rijden we met volle buiken in een minuut of tien de binnenlanden in. We slingeren over een steeds rustiger weg naar boven. Op een gegeven moment gaat de normale weg over in een onverharde weg en bedenk ik me dat de rust nu echt kan beginnen. Overigens denkt Fernando in de passagiersstoel naast me daar heel anders over met zijn hoogtevrees…

Eco-Lodge Brejeira

We worden verwelkomd met een drankje door de eigenaresse en haar honden. Ze laat ons de prachtige, eenzame, romantische yurt zien waar we vannacht in mogen logeren. Het staat op een houten plateau, verscholen in een knus en beschut inhammetje. Het lijkt wel of we hier alleen op de wereld zijn.

Naast de yurt staan er op dit stukje berg een keukengebouwtje en een toiletgebouwtje. Alles privé en opgetrokken uit hout. In het keukentje vinden we bordjes, bestek, glaasjes, een koelkast(je) en een aantal kookbenodigdheden. In het toiletgebouw een ecologisch toilet, wastafeltje en een douche met een werkelijk fantastisch uitzicht (zie de foto bovenaan!).

Eco-Lodge Brejeira

De naam Eco-Lodge zegt al dat deze accommodatie een ecologische benadering heeft. De stroom wordt geleverd door de zon en het water komt uit eigen bron. Een keuze die erg goed past bij de prachtige natuur om ons heen. Nadat we onze spulletjes hebben uitgepakt besluiten we die natuur te verkennen tijdens een wandeling.

De late middagzon werpt een prachtige gouden gloed over de omgeving en we horen niets anders dan fluitende vogeltjes, zoemende bijtjes en vrolijke krekels. We wandelen langs allerlei lokale bomen en struiken en zien ergens in de verte de pipowagen en brandweerbus staan, waar je ook in kan logeren. Elk op hun eigen plekje in “the middle of nowhere”. We besluiten ook nog even de berg op te klauteren. Hier is het uitzicht helemaal overweldigend, wat een plek!

Eco-Lodge Brejeira

We settelen ons op het terras voor de yurt en nemen de stilte in ons op. We genieten van een glaasje wijn en de zonsondergang. Zodra de zon onder is wordt het toch al snel wat frisser, maar we zijn voorbereid. Lekker een warm vest erover aan en we zitten goed. Het is en blijft oktober. Voor de koudere maanden is er binnen in de yurt een houtkacheltje, dus ook buiten de zomermaanden is het hier prima vertoeven. Gelukkig hebben wij deze niet nodig.

We missen wel een klein lampje. Een lichtje dat we op tafel kunnen zetten of in de parasol kunnen hangen. We hadden waxinelichtjes meegenomen, maar het avondbriesje blaast ze met enige regelmaat uit. Het is duidelijk dat we geen goed voorbereide kampeerders zijn ;-).

Eco-Lodge Brejeira

Zodra de zon onder is gegaan komen de sterren tevoorschijn. Eén voor één, totdat je niet meer weet waar je kijken moet! We krijgen gezelschap van één van de honden. Ze blijft de hele avond gezellig bij ons op het terras liggen om zich te laten kriebelen en kroelen. We eten onze geïmproviseerde maaltijd en blijven buiten zitten totdat het tijd is om te gaan slapen.

Dat slapen doen we niet op een ongemakkelijk luchtbed, maar in een comfortabel tweepersoonsbed met uitzicht op de sterrenhemel.  Er zit een doorzichtige koepel in de bovenkant van de yurt waardoor je vanuit bed naar buiten kunt kijken. Hoe romantisch wil je het hebben?!

Eco-Lodge Brejeira

We worden heerlijk uitgerust wakker. We hebben een ontbijtje besteld voor tien uur, dus we hoeven ons niet al teveel te haasten. Handig dat dit bij de yurt bezorgd wordt en wat is het lekker! Broodjes, gekookt eitje, kaas, vleeswaren, versgeperst sapje, yoghurt, muesli, fruit uit eigen tuin… Een perfecte afsluiter voor een heerlijk nachtje weg!

UPDATE: Deze accommodatie is helaas tijdens de bosbranden in Monchique (zomer 2018) afgebrand… Er kan dus niet meer geboekt worden.