Ecologisch kamperen in Portugal

Vorige week kreeg ik het verzoek iets over kamperen in Portugal te vertellen. Ik zag dat ik inderdaad nog niet veel aandacht hadden besteed aan dit thema, dat toch zo populair is bij veel Nederlanders en Belgen. Aan de slag dus! Ik begin vandaag met iets wat ik zelf erg leuk vind: ecologisch kamperen. Als je dan toch bivakkeert in de natuur, dan maar beter ook op verantwoorde wijze. De hier volgende campings opereren allemaal op duurzame wijze en zijn gelegen op prachtige plekken in de natuur.

Eco-Lodge Brejeira

We beginnen in de Algarve, niet ver van het stadje Silves in het binnenland. Hier kan je vooral slapen in een yurt, pipowagen of oude brandweerbus, maar er is ook de (beperkte) mogelijkheid een eigen tent op te zetten. De eigenaren zijn Nederlanders en bieden behalve een slaapplaats ook een ontbijtservice en de mogelijkheid om ’s avonds mee te eten. Alles over deze plek lees je hier.

  • UPDATE: Deze accommodatie is helaas tijdens de bosbranden in Monchique (zomer 2018) afgebrand… 

Zmar Eco Camping

Dit is verreweg de bekendste ecocamping van Portugal, gelegen aan de Costa Vincentina in de Alentejo. Sinds de opening heeft het park al vele prijzen gewonnen. Misschien kun je het trouwens meer een heel dorp noemen, want naast campingplaatsen staan er ook bungalows en chalets, is er een spa, een kinderboerderij, een binnen- en buitenzwembad, een restaurant, een snackbar en meer… Kortom, je vind er alle comfort en gemak. En het strand is vlakbij! Klik hier voor meer info.

Aterra Eco Camping

Deze camping ligt ook aan de kust van de Alentejo, maar heeft een andere sfeer dan Zmar. Hier neem je niet je eigen tent mee, maar overnacht je in een volledig ingerichte Rajasthani tent, tipi of yurt. De uitstraling is oriëntaals en je kunt er twee keer per week meedoen met de yogalessen. De camping heeft een eigen strand aan een zoetwatermeer met ligstoelen en parasols. Een masseur uit India biedt verschillende behandelingen, waaronder een aantal ayurvedische massages. Alles over deze camping lees je hier.

Quinta da Pomarinho

Deze camping heeft een Nederlandse eigenaar en ligt ook in de Alentejo. Niet aan de kust, maar in het oosten, vlakbij de Spaanse grens. Dit is de perfecte plek als je je tent op wilt zetten in een veld vol olijfbomen en heel dichtbij de natuur wilt zijn. Er is zelfs een veld zonder elektriciteitsaansluiting. Deze kleinschalige camping biedt veel mogelijkheden tot wandelen, maar bijvoorbeeld ook om Portugees te leren. Lees alles over deze bijzondere plek op deze website.

Parque Biológico de Vinhais

Het noordelijke gebied Trás-os-Montes is het meest afgelegen en traditionele gebied van Portugal. In het ruige natuurgebied Parque Natural de Montesinho ligt deze camping waar je voor een paar euro per nacht je tent, caravan of camper neer mag zetten. Onderdeel van het park is een manege, dus je kunt prachtige ritten te paard maken. Of misschien ga je liever met een ezel aan de wandel. Als je liever wilt fietsen kun je ook deze huren ter plaatse. Meer informatie (in het Portugees) vind je hier.

Bioparque São Pedro do Sul

Deze camping ligt in het binnenland van Portugal, niet ver van de stad Viseu. Dit is een fantastische plek als je actief wilt zijn in de natuur. Bergbeklimmen, abseilen, kanovaren, mountainbiken en een hindernisparcours in bomen behoren tot de vele mogelijkheden. In deze bosrijke omgeving vind je meren, watervallen en maar liefst dertien oude watermolens. Ook hier kost een overnachting met je tent, caravan of camper maar een paar euro. Meer weten? Kijk hier.