Fietsen: Ecovia do Litoral

De afgelopen jaren is het netwerk van fietspaden in Portugal enorm verbeterd. Op verschillende plekken in het land kun je op uitstekende wegen in alle rust fietsen door de meest prachtige natuur. Eerder kwam er al eens aantal van deze fietspaden voorbij. En vandaag voeg ik er nog eentje aan toe. Een fietsroute in de Algarve, iets waar niet veel mensen als eerste aan zullen denken. Maar wat is het leuk!

De Ecovia do Litoral is een 214 kilometer lange fietsroute in de Algarve. Hij loopt helemaal van Cabo de São Vicente in het westen naar Vila Real de Santo António in het oosten (aan de Spaanse grens). De kustroute (litoral betekent kust/kustlijn) loopt langs heerlijke rustige plekjes alsmede verschillende plaatsjes, waar je desgewenst kunt stoppen voor een korte onderbreking, wat te eten of drinken of als eindbestemming van je route.

Fietsen: Ecovia do Litoral | Saudades de Portugal

Deze fietsroute in de Algarve maakt deel uit van een Europees netwerk (EuroVelo), vol fietsroutes in heel Europa, dat gebruik maakt van reeds bestaande fietspaden, landelijke weggetjes en overige wegen met weinig verkeer. De Ecovia do Litoral valt onder Route 1 (van Sagres in het uiterste zuidwesten van Portugal helemaal tot aan de Noordkaap in Scandinavië). Deze route is opgedeeld in vijf delen.

Wij besloten een klein deel van de Ecovia in de Algarve te fietsen, een stukje tussen Olhão en Fuseta. Na het ontbijt stapten we in Quatrim do Sul op de fiets voor een heerlijk ontspannend ritje door het natuurgebied Ria Formosa. Niet op een mountainbike of wielerfiets, maar gewoon op een stadsfiets met een gezellig mandje voorop! Prima te doen voor die ongeveer vijf kilometer. Dit deel van de route is mooi vlak, dus je hebt er geen speciale conditie voor nodig. En we hadden er prima weer bij!

We komen een aantal wandelaars tegen onderweg, maar verder is het heerlijk rustig op het pad. Heb je geen fiets ter beschikking, dan is het eventueel ook een optie om het te lopen. Je zit midden in de natuur en komt onderweg allerlei lokale flora en fauna tegen, het is absoluut een aanrader. Onderweg stoppen we een aantal keer om de flamingo´s en andere watervogels te bewonderen/van dichterbij te bekijken.

Met de wind in mijn haren en mijn jurk al fladderend achter me aan fietsen we Fuseta binnen. We besluiten even naar het strand te fietsen voor een kopje koffie, voor we terug fietsen. Op een houten bankje, in de zon, genieten we van onze espresso en de winterse rust op het strand. Hier en daar waagt een dappere dame op leeftijd zich in het water en er staat een aantal mannen te vissen.

Als we de tijd hadden gehad had ik nog wel een stuk verder willen fietsen, maar voor vandaag moeten we het hierbij laten. Ik noteer hem vast voor de volgende keer! We stappen weer op en beginnen aan het ritje terug. Ook terug fietsen we op ons dooie gemak en genieten we van het weer en de omgeving. Wat is het hier toch lekker rustig in vergelijking met Albufeira!

De route staat duidelijk aangegeven met borden vol informatie en handige paaltjes. Het stuk dat wij fietsten was ook zonder de bewegwijzering goed duidelijk, maar wellicht is dit niet overal zo. Je kunt je eigen fiets meenemen of er ergens eentje huren. Wij hadden het geluk dat onze overnachtingsplek fietsen ter beschikking stelde voor de gasten.

Ga je richting de Algarve voor je vakantie, kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden om een stukje van deze route te fietsen! Op deze en deze website vind je meer informatie over de route(s).