Fotografie: Eduardo Gageiro

De Portugese fotograaf Eduardo Gageiro (Sacavém, 16 Februari 1935) wordt over het algemeen beschouwd als belangrijkste fotojournalist van het land. Hij heeft met zijn foto’s al meer dan 300 internationale prijzen gewonnen.

Eduardo Gageiro

Persoonlijk spreken zwart/wit foto’s met hoog contrast mij erg aan. Het voegt toch altijd een beetje drama toe aan de foto. Ik kan dan ook mijn hart ophalen aan het portfolio van Gageiro. Sterke, sprekende foto’s die soms vervlogen tijden doen herleven.

Eduardo Gageiro

Waarom spreken bepaalde foto’s me aan en andere niet?! Ik vind het altijd moeilijk om daar mijn vinger op te leggen… Soms is het de uitsnede, soms het onderwerp, het contrast, de lichtval of een combinatie van alles. Hier een aantal van mijn favorieten.

Eduardo Gageiro

Ik ben verre van een expert, maar zeker een liefhebber wat betreft fotografie. Over het algemeen ben ik vrij visueel ingesteld, foto’s trekken mijn aandacht eerder dan enig ander medium. Dit zal per persoon verschillen, maar ik hoop dat ik in elk geval bij een aantal mensen de interesse kan wekken na het zien van deze pareltjes.

Eduardo Gageiro

Gageiro heeft zich niet laten weerhouden door landsgrenzen en heeft ver buiten Portugal ook zijn vleugels uitgeslagen. Natuurlijk met een aantal pracht plaatjes als resultaat. Over de linker foto hieronder kon ik verder weinig informatie vinden. Terwijl het toch een erg sprekende foto is. Ik had zelf het contrast nog wat verhoogd als het mijn foto was. Puur om de nadruk nog meer op de personen te leggen. En dan als laatste nog de rechter foto. Anders blijf ik aan de gang.. Heerlijk contrast en goed gekozen uitsnede! En wat het helemaal knap maakt is dat er in die tijd nog geen computerbewerkingsprogramma’s bestonden.

Eduardo Gageiro

Note to self: Eduardo Gageiro’s boeken op mijn verlanglijstje zetten!

Interesse gewekt?! Check zijn website voor nog veel meer moois! Hier kun je ook zijn gepubliceerde boeken vinden.