Recept: Empadão de Bacalhau com Grelos

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.

Deze maand een lekkere winterse ovenschotel, waarin ook gelijk een portie heerlijke groente verwerkt zit. En wel raapstelen! Een groente die in Portugal beduidend vaker wordt gegeten dan hier in Nederland. Je komt ze bijvoorbeeld regelmatig tegen in een Portugese groentesoep.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Het beste kun je de bacalhau een dag in het water te laten staan en dit water een aantal malen verschonen.

Ingrediënten

1 kilo aardappels
1 bos raapstelen
2 bacalhau moten
1 ui
2 + 1 tenen knoflook
200 ml bechamel saus
1/2 kopje melk
2 eetlepels boter
laurierblaadje
nootmuskaat
zout & peper

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Zet een pan water op en kook de bacalhau een minuut of tien. Voeg de laatste vijf minuten de raapstelen aan de pan toe en kook mee. Daarna schep je de vis uit het water en laat het op een bord rustig wat afkoelen. Zodra de vis afgekoeld is kun je hem schoonmaken. Graatjes en huid kunnen weg en de rest trek je uit elkaar in kleine stukjes voor later. Schep de groente ook uit de pan op een bord.

Kook je aardappels in gezouten water gaar en giet af. Voeg de melk en boter toe en pureer de aardappels. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Snipper de ui en pers twee teentje knoflook. Zet een koekenpan op en bak de ui samen met het laurierblaadje glazig in een scheut olijfolie. Zodra de ui bijna klaar is gaat ook de knoflook erbij, roer goed door elkaar en laat rustig even mee garen. Dan gaan ook de bacalhau snippers erbij, schep alles voorzichtig om en laat even bakken. Haal van het vuur en giet de helft van de bechamelsaus erbij. Vergeet niet het laurierblaadje eruit te halen!

Roerbak de (goed uitgelekte) raapstelen in een beetje olijfolie, samen met een uitgeperst teentje knoflook. Dan zijn we klaar om het gerecht samen te stellen. Schep de helft van de puree in een ovenschaal. Hierop gaat het bacalhaumengsel, gevolgd door de groente. Dek alles af met de andere helft van de aardappelpuree. Bestrijk met de resterende bechamelsaus.

Je kunt er nu voor kiezen om het zo te laten en de puree in te strijken met een eidooier (met een beetje melk gemixt). Ook kun je er voor kiezen er geraspte kaas en wat paneermeel overheen te strooien. Of verkruimel wat broa de milho en bak dit lichtjes goudbruin in wat olijfolie en strooi dat er vervolgens overheen. Zet nadat je een keuze hebt gemaakt de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak in 15 à 20 goudbruin.

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.