Empadão de carne

Het is de afgelopen dagen een flink stuk kouder geworden en daarmee is de winter dan toch eindelijk echt begonnen. Tijd dus voor wat winterse kost! Hoewel het in Portugal zelden zo koud is als bij ons, kennen ze ook daar winterse maaltijden. Daar horen aardappels, kool, bonen en vlees bij. Vandaag een lekkere en makkelijke ovenschotel die eigenlijk helemaal niet zoveel tijd kost.

Wederom heb ik in dit recept een basisvariant gekozen, maar het fijne bij dit soort ovenschotels is dat je er aan toe kan voegen wat je wilt. Bijvoorbeeld een extra twee wortels en/of een bakje champignons (bak deze dan in stukjes mee met de ui en knoflook). Dit recept is met gehakt, maar ze maken hem in Portugal ook met tonijn, kip, varkensvlees en natuurlijk bacalhau. Experimenteer er lekker op los!

Ingredienten

500 gram runder- of kalfsgehakt
1 ui
200 ml witte wijn
2 teentjes knoflook
100 ml rundvleesbouillon
laurierblaadje
2 eetlepels boter
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels tomatenpuree
Puree
1200 gram aardappels
150 ml melk
zout en zwarte peper
1 snufje nootmuskaat
1 volle eetlepel boter
eidooier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet een ruime koekenpan op het vuur en voeg daar de boter, olijfolie, gesnipperde ui, knoflook en het laurierblaadje aan toe en laat rustig bakken. Zodra het glazig is gaat het gehakt erbij. Goed doorroeren. Voeg dan de witte wijn, de tomatenpuree en de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Meng alles nogmaals goed en laat het dan op middelmatig vuur ongeveer een kwartiertje sudderen (af en toe even roeren). Vergeet op het eind niet je laurierblaadje eruit te halen!

Dan de puree. Schil en kook je aardappels met een snufje zout. Zodra je aardappelen gaar zijn kun je ze of fijnstampen of door een zeef drukken, afhankelijk van hoe fijn je je puree het lekkerste vindt. Voeg je boter en melk toe en meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper en een snufje nootmuskaat.

Pak een ovenschaal en vet deze licht in (met boter of olijfolie). Begin met een bodem van puree, ongeveer de helft van wat je hebt. Hierop gaat het vleesmengsel en daarna bedek je het weer met de andere helft van de puree. Nu kun je ervoor kiezen het oppervlak mooi glad te maken, er met een vork streepjes in te trekken of gewoon zo te laten. Ook kun je ervoor kiezen om op dit punt een aantal zwarte olijven lichtjes in de puree te drukken. Hou je er niet van? Dan laat je ze achterwege. Bestrijk de bovenkant in elk geval met eigeel en zet het in de oven totdat de bovenkant een mooi bruin kleurtje heeft. Serveer, zoals vaak, met een lekkere frisse salade.

Bom apetite!