Espetadas de Pota e Batata Doce

Spiesjes! Maar dan net anders. Voor een keer wat variatie op de barbecue. Of in de grillpan. In Portugal zie je hem wel eens op de kaart staan. Maar voor ik toch de Nederlandse benaming had gevonden voor deze inktvis… Ik denk dat het de Oegopsina is, volgens wikipedia een onderorde van de pijlinktvissen in de klasse der inktvissen. Tja… Het is in elk geval een andere soort dan de octopus, pijlinktvis of zeekat. Volgens mij wordt deze soort ook gegeten in bijvoorbeeld Griekenland.

We maken er in elk geval lekkere (en simpele) spiesjes mee! Vraag bij je visboer of ze hem voor je kunnen bestellen als ze hem niet standaard hebben. Of probeer het eens bij de toko in de diepvries!

Goed voor 6 spiesen.

* een koffie lepel is ongeveer 5 gram en een theelepel 2,5 gram.

Ingrediënten

6 dikke stukken/repen inktvis
1 grote zoete aardappel
olijfolie
zout

voor het sausje
1/2 ui
teentje knoflook
3 eetlepels olijfolie
verse koriander
laurierblaadje
200 ml kokosmelk
2 theelepels kerriepoeder
koffielepel gemberpoeder
koffielepel saffraan(poeder)
theelepel boter
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels witte wijn
piri-piri

Bereiding

Snijd de inktvis in ongeveer gelijke stukken. Niet te klein, maar zodat ze goed op de spies kunnen. Je kunt de stukken eventueel dubbelgevouwen aan de spies rijgen in het geval je geen dikke stukken kon krijgen/vinden). Doe hetzelfde met de zoete aardappel en kook die even kort voor (anders duurt het garen zo lang, ik heb weinig geduld). Maak spiesjes met om en om een stuk inktvis en aardappel tot je zes spiesen hebt en de ingrediënten op zijn. Besprenkel lichtjes met olijfolie en een snufje zout. Nu kunnen ze op de barbecue of in de grillpan. Draai regelmatig totdat ze goudbruin en gaar zijn (even met een vork erin prikken kan handig zijn).

Ondertussen maken we het sausje. Zet een kleine pan op met hierin de olijfolie. Snipper de ui en voeg, samen met het laurierblaadje, toe aan de pan. Snijd de gewenste hoeveelheid koriander fijn en roer die door de ui. Houd je niet van koriander, vervang het dan bijvoorbeeld door peterselie. Pers de knoflook uit en voeg toe zodra de ui glazig begint te worden. Bak rustig door tot de ui een beetje goudbruin begint te kleuren. Nu gaat de tomatenpuree erdoor. Roer even goed en voeg ook de specerijen toe (kerrie, gember en saffraan).

Nadat dit allemaal goed doorgeroerd is blus je het af met de witte wijn. Zet het vuur iets hoger en laat het wat inkoken. Draai dan het vuur weer terug en giet de kokosmelk erbij en breng op smaak met wat zout, peper en (indien gewenst) piri-piri. Laat nog een minuut of twee doorkoken en voeg om het af te maken het klontje boter toe. Serveer met rijst.

Bom apetite!