In de stationshal van het Estação de São Bento slingeren de inwoners van Porto, die hun trein proberen te halen, behendig langs de toeristen. Het is ieder dag een drukte van belang in dit treinstation, maar niet voor niks. Dit is een belangrijk knooppunt voor het Portugese treinverkeer, maar vooral ook één van Portugals belangrijkste bezienswaardigheden. Eentje die ook echt op jouw lijstje moet.
Het station, dat voluit Estação Ferroviária de Porto – São Bento heet, is ontworpen door de architect José Marques da Silva. Het oude station was een houten schuur uit 1896 en een doorn in het oog van de bevolking van Porto. Met dit ontwerp kwam er eindelijk een station waardig voor de stad. De eerste trein arriveerde op 7 november 1896, maar de officiële inhuldiging liet nog op zich wachten tot 5 oktober 1916. Het station bestaat dus net iets meer dan honderd jaar. Het gebouw is vernoemd naar een voormalig klooster, het Convento de São Bento de Avé-Maria, dat ooit op deze precieze plek stond.
Dit gebouw is zo beroemd dankzij de geweldige azulejos, van de hand van Jorge Colaço. Hij decoreerde de stationshal met zo’n twintigduizend tegels in een historisch thema. Langs de bovenkant van de muren vertellen verschillende kleurrijke panelen het verhaal van de ontwikkeling van transport in Portugal, tot het ontstaan van de trein. Aan de onderkant van de muren zien we de traditionele blauw-witte azulejos die scènes uit het leven in het noorden van Portugal laten zien en belangrijke momenten uit de geschiedenis van Portugal. Let ook op het fraaie plafond en raampartijen!
Van buiten is het station een imposant gebouw, met duidelijke Franse invloeden, zoals gebruikelijk was voor de architect Marques da Silva. De laterale toren met de klokken zijn daar een goed voorbeeld van. Je ziet ook veel gebruik van gietijzer en glas, bijvoorbeeld als je de stationshal verlaat en richting het spoor loopt.
Hoe ziet het station er over tien jaar uit? Dat is een vraag die de stad Porto de laatste tijd flink bezighoudt. Het bedrijf Time Out wil er, net zoals ze dat in Lissabon hebben gedaan, een Time Out Market maken. Dat betekent dus een grote foodcourt met verschillende restaurants, café’s en winkels. Dit plan werd vorige maand echter in de ijskast gezet, nadat er veel discussie ontstond over het behoud van het cultureel erfgoed van het station. Ook de Starbucks is het nog niet gelukt hier een plekje te bemachtigen.
Het is logisch dat bedrijven zich willen vestigen op een plek waar veel mensen komen kijken. Wat er de komende jaren ook zal gebeuren in en rond het station, ga vooral genieten van de azulejos. Die zijn toch echt het allerbelangrijkst. Je vindt het Estação de São Bento aan het Praça de Almeida Garrett, in het hart van de stad.
Lees hier ook over de andere mooie treinstations van Portugal.
ben er afgelopen dinsdag geweest en het is idd prachtig… we waren er rond 9 uur toen het nog rustig was en konden alles op het gemak bekijken! ’s middags op de weg naar het metrostation zagen we de hele hal vol staan met toeristen, het loont dus de moeite er vroeg heen te gaan 🙂