Dingen die je moet Eten & Drinken op Madeira

Het eiland Madeira is al eeuwenlang onderdeel van Portugal, maar dat betekent niet dat het geen eigen karakter heeft. Eén van de dingen waaraan je dat merkt is het eten en drinken. Het eiland heeft geheel eigen specialiteiten. Hier een aantal voorbeelden van die speciale smaken die Madeira eigen zijn. Dit moet je eten en drinken op Madeira!

Espada com Banana

Dit is de specialiteit en trots van Madeira: de zwarte degenvis met banaan. Je zult het op veel menukaarten tegenkomen. Een ietwat vreemde combinatie zo op het eerste gezicht, maar het werkt. Niet bang zijn, gewoon proberen!

Espada com banana

Espetada da Madeira

Ook dit gerecht kom je overal op het eiland tegen. Deze vleesspies wordt bij voorkeur gespietst op lauriertakken, wat het een heerlijke smaak geeft. De espetadas worden verticaal geserveerd, hangend aan een speciale houder. Daaronder ligt op een bordje traditioneel brood, dat het smakelijke vocht van het vlees opvangt. Jum!

Dingen die je moet eten en drinken op Madeira

Bolo de Mel

Deze taart heeft als oorsprong het suikerriet. Dit werd volop verbouwd op Madeira, toen de Portugezen het eiland ontdekten. Het suikerriet kent een stroopachtig bijproduct, melasse, waar vroeger deze taart mee gemaakt werd. Dit zorgde ervoor dat de cakes extreem lang houdbaar waren. Tegenwoordig gebruikt men meestal honing en dat heet in het Portugees “mel“. Verder proef je specerijen die passen bij de koudere maanden van het jaar: kaneel, kruidnagel en anijs.

Dingen die je moet eten en drinken op Madeira

Bolo do Caco

Een bolo de caco is een typisch en erg lekker brood uit Madeira. De naam kan wat verwarring oproepen, aangezien bolo taart betekent. De enige overeenkomst met taart is echter dat dit brood rond is. De bolo de caco is een plat brood dat traditioneel gebakken wordt op een caco, een vlakke plaat gemaakt van basalt die op hoge temperatuur wordt gebracht. Heerlijk met een prego (bieflapje) of gewoon met alleen kruidenboter. Het favoriete broodje van het eiland en van mij!

Bolo de Caco

Milho Frito

Als je dit voor het eerst op je bord ziet liggen is het moeilijk te plaatsen. Waar zit je nou precies naar te kijken? Tofu? Croutons? Polenta? Het zijn simpel gezegd gefrituurde maisblokjes! Ze worden gemaakt van wit maismeel met verschillende kruiden en vaak zit er ook kool door. Een veel voorkomend bijgerecht op Madeira, voornamelijk bij traditionele gerechten geserveerd.

Milho Frito

Lapas

Dat je in Portugal heerlijk vis, schaal- en schelpdieren kunt eten is een feit. Deze napslak, ook wel puntkokkel of schaalhoren genoemd, vind je voornamelijk op Madeira en de Azoren. Je kunt ze op verschillende manieren eten. Vind je rauw nog iets te avontuurlijk, probeer ze dan gegrild of verwerkt in een gerecht. Meestal worden ze als voorgerecht gegeten.

Lapas

Poncha

Pocha is een sterke drank, die zijn oorsprong kent in India, maar door Engelse kolonisten werd geïntroduceerd op Madeira. Oorspronkelijk werd het gemaakt van rijst brandewijn, suiker en specerijen, maar de originele ingrediënten op Madeira zijn anders: brandewijn uit riet, citroensap en bijenhoning. Op dit originele recept zijn allerlei varianten te vinden, persoonlijk vind ik de Maracuja (passievrucht) variant het beste. En dit terwijl ik normaal gesproken niet zo’n fan ben van deze vrucht. Een must!

Poncha

Vinho da Madeira

Madeira of Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn. Een goede Madeira van 150 jaar oud, is nog uitstekend te drinken. Madeira kan zowel (vrij) droog als zoet zijn. Het wordt meestal gedronken als dessert wijn of aperitief. Net als bij port kent men bij Madeira-wijn de classificering vintage, dat wil zeggen van één oogstjaar. Een vintage wordt gemaakt van één enkel druivenras en kent minstens twintig jaar vatrijping. De Madeira moet een alcoholpercentage van 16 tot 18 procent bevatten. Bijna elk restaurant in Madeira schenkt de lokale Madeira wijn. Proberen maar!

Madeira wijn

Brisa

Zoals het Portugese vasteland het frisdrankmerk Sumol heeft, zo heeft Madeira een eigen frisdrankmerk genaamd Brisa. Ze maken verschillende soorten frisdrank. Natuurlijk wordt de versie met de smaak van maracujá (passievrucht) het meest verkocht. Deze smaak bestaat al sinds 1970, terwijl bijvoorbeeld de cola variant pas veel later (2003) werd geïntroduceerd.

Brisa Madeira

Vergeet naast al deze lekkernijen ook zeker niet een bezoek te brengen aan de Mercado dos Lavradores in Funchal. Hier proef je de meest exotische fruitsoorten die op het eiland worden verbouwd. Benieuwd naar wat je op het vasteland vooral eens moet proberen? Dat vind je hier!