Évoramonte

Het pittoreske Évoramonte, een klein wit dorp op een hoogte van 481 meter in de uitgestrekte Alentejo, vind je tussen Évora en Estremoz. Het oude (en uiterst charmante) deel van het dorpje ligt prachtig bovenop een berg en telt maar een handvol inwoners. Rust en fenomenale uitzichten staan hier centraal. Ooit van groot geografisch en militair belang, met stadsmuren die vandaag de dag nog steeds de inwoners op de bergtop beschermen.

Waarom het oude deel van dit plaatsje toch op je lijstje moet, voor als je in de buurt bent, denk je misschien? Dat vertel ik je vandaag!

Évoramonte bestaat dus duidelijk uit twee zeer verschillende delen. Beneden leven we in de 21ste eeuw,  in tegenstelling tot het middeleeuwse dorp boven. Beneden zie je dan ook niets terug van de charme boven!

Stadsmuren

Het bleek moeilijk om permanente bevolking te vestigen in Évoramonte, die hier ook echt wilde blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat de inwoners zich beschermd en gewild voelden, gaf koning Dinis in 1306 opdracht tot versterking van het middeleeuwse dorp. Hoewel de muren door de eeuwen heen enkele wijzigingen hebben ondergaan, is veel ervan nog origineel. Het leuke is dat je er vandaag de dag nog overheen kunt lopen. Op die manier ontdek je het dorp weer op een geheel andere manier. Wij liepen hier ’s ochtends in alle rust overheen, met als enige achtergrondgeluid de fluitende vogeltjes.

Évoramonte

In de muren rondom het oude deel zijn de vier originele deuren nog te zien. De ‘Porta do Freixo‘, met zijn gotische boog en geflankeerd door twee cilindrische torentjes, toont een inscriptie die verwijst naar het begin van de bouw. De ‘Porta do Sol‘ is vergelijkbaar. De ‘Porta de São Brás‘ heeft nog steeds de originele steunpunten voor de kanon as. De ‘Porta de São Sebastião‘ leidt naar de Ermida de São Sebastião. Als je omhoog de berg oprijdt zul je de dominante en imposante manier zien waarop de muren zich met de heuvel verstrengelen en een zeer effectieve militaire reeks constructies vormt.

Évoramonte

Castelo

Het kasteel van Évoramonte ligt op één van de hoogste punten van het Serra de Ossa gebergte. Het dateert al uit de 12de eeuw, toen de plaats op de Moren veroverd werd door Geraldo Sem Pavor. Het kasteel (Italiaanse renaissancestijl) werd in de 16de eeuw in opdracht van een hertog gebouwd. Het hedendaagse versterkte fort is gebouwd uit/op de restanten van het oorspronkelijke kasteel, dat beschadigd/verwoest werd door de aardbeving van 1531.

Évoramonte

Door de jaren heen verloor het dorp zijn militaire belang en bestuurlijke macht. Maar het kasteel is en blijft een uniek monument binnen de Portugese militaire architectuur. De strakke stijl herinnert je aan de belangrijkste functie (de verdediging van het dorp) met strategisch geplaatste kanonnen en schietgaten.

Het heeft vier ronde geschutstorens op de hoeken, omgeven door koorden in de Manuelstijl. Het heeft drie verdiepingen, bestaande uit monumentale zalen met gotische gewelven en koepelplafonds (zie foto hierboven). Vergeet zeker niet om helemaal naar boven te klimmen om van het uitzicht te genieten! Kaartjes kosten €2,00 per persoon.

Openingstijden:
Zomer – 01 juni t/m 31 augustus
Van 10:00 tot 13:00 uur en van 14:30 tot 18:00 uur.
Winter – 01 september t/m 31 mei
Van 10:00 tot 13:00 uur en van 14:30 tot 17:00 uur.

Gesloten op: 01 januari, het tweede weekend van elke maand, feriado municipal, hemelvaart, Goede Vrijdag, Paaszondag, 01 mei en 25 december.

* Rua da Convencao, Evoramonte 7100-308 Portugal

Casas da Sensa

De grootte van het dorp is een goede reden om elk straatje en hoekje te ontdekken, met aandacht voor de details! Waar je ook loopt in Évoramonte zie je eenvoudige witte huizen, die traditioneel met witte kalk zijn geverfd. Plus raam- en deurkozijnen in typisch geel en blauw, geheel in Alentejo-stijl.

Inocência (ook wel Sensa genoemd) is een kunstenares die de stenen die ze onderweg tegenkomt, meeneemt en omtovert in traditionele Alentejo huisjes, met blauwe of gele accenten. Driedimensionaal en allemaal genummerd & gesigneerd, worden ze veelvuldig als origineel souvenir meegenomen.  Maar het begon allemaal met het schilderen op straat een paar jaar geleden, letterlijk. Je vindt namelijk 53 van deze leuke, kleine (geschilderde) huisjes verspreid over de straatjes van Évoramonte. Ze tellen is overigens een goede manier om kinderen bezig te houden. 😉

Vergeet ook zeker geen bezoek te brengen aan het kerkje en daarbij behorende kerkhof. Na een rondje door het dorp kun je van een hapje en/of drankje genieten op het terras van ‘The Place’. Een leuk souvenirtje koop je bij Celeiro Comum. Het winkeltje verkoopt artikelen symbolisch voor Portugal, maar ook meer traditionele zaken uit de regio en gemaakt door ware ambachtslieden. Slapen in Évoramonte? Dat doe je ook bij The Place!

Évoramonte

Welk klein dorpje in de Alentejo heeft jou, enigszins onverwacht, aangenaam verrast met zijn charme? Ik hoor het graag!