Fado favorieten

Wat een leuke reacties kreeg ik op de prijsvraag voor het Ana Moura album! Ontzettend bedankt! De vraag van de prijsvraag was: “Wat is jouw favoriete fado?” en dat leverde een aantal geweldige fado favorieten op, die ik je vandaag laat zien. En natuurlijk maak ik de winnaar bekend van het album “Moura”!

De ingezonden favoriete fado’s gingen alle kanten op! Traditionele fado van tientallen jaren geleden, tot moderne bewerkingen van nu, gezongen door mannen, gezongen door vrouwen, trieste fado’s en vrolijke fado’s… Heel leuk om zoveel verschillende reacties te krijgen. Ook ontving ik prachtige verhalen achter de liefde voor de gekozen fado. Mooi om te lezen hoe belangrijk muziek kan zijn en hoe het kan raken.

De winnaar van de prijsvraag heet Pita. Ze schreef over een heel bijzondere fado uit Coimbra, de “Balada da Despedida do VI Ano Médico 1958”. De uitvoering die zij beschreef en had gezien in Coimbra kon ik niet terugvinden in een video, maar ik vond wel deze. Pita: bedankt voor je prachtige verhaal over afscheid nemen van Portugal.

Ik heb de overige inzendingen niet allemaal terug kunnen vinden in een filmpje, maar een selectie kan ik je hier wel laten zien. Bedankt iedereen!