Faia Brava natuurreservaat

In het noordoosten van Portugal ontspringt vanuit de grote rivier Douro een andere rivier, de Côa. Deze stroomt zuidwaarts langs plaatsen als Vila Nova de Foz Côa, Castelo Rodrigo, Pinhel, Almeida en Sabugal. De Côa vallei is een gebied van vruchtbare weides, rotsplateaus en historische dorpen. Een hoogtepunt langs de rivier is het Faia Brava natuurreservaat. Wil je echte ongerepte, wilde natuur zien in Portugal, dan is dit “the place to be”.

Nieuwe wildernis

In het Faia Brava natuurreservaat draait alles om de terugkeer naar echte, oorspronkelijke en wilde natuur. De meer dan 850 hectare worden beheerd door de Portugese natuurbeschermingsorganisatie Associação Transumância e Natureza (ATN). Sinds 2010 hebben zij zich aangesloten bij het project Rewilding Europe, waarvan het doel is om voor 2020 één miljoen hectare wildernis te creëren in Europa. Eén van de gebieden waar ze nu mee bezig zijn is “Western Iberia”, in de grenstreek van Portugal en Spanje. Het reservaat Faia Brava maakt hier onderdeel van uit.

Faia Brava

Wandelen

Ik bezoek Faia Brava tijdens de reis die ik maak met de vogelaars, want in dit gebied leven een aantal heel bijzondere soorten, zoals de havikarend en de aasgier. De vogels zijn echter maar een deel van het natuurschoon. Onze wandeling telt een kilometer of tien, waarbij we betoverd worden door allerlei verschillende landschappen. We beklimmen rotsplateaus met stugge struiken en grassen, we schuilen voor de zon onder de takken van de kurkeiken, we zien ingenieus gebouwde stenen muurtjes, waarachter olijfbomen staan in velden vol goudgeel zand.

En er zijn, buiten de vogels, ook veel andere dieren. Zo speuren we naar kikkers en slangen in kleine, modderige waterpoelen. We maken kennis met groene vlinders en geelwitte rupsen. Onze voeten ontwijken de uitwerpselen van de Maronesa runderen en we zien hoe de vrij levende Garrano paarden met hun kleintje komen drinken bij de drinkbakken. Dat men hier de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang wil laten gaan zien we aan het kadaver van een paard dat in een grasveld ligt. Ooit voer voor de aasgieren.

Faia Brava natuurreservaat

Voorzieningen

In het Faia Brava reservaat vind je in totaal vijftien kilometer aan wandelpaden. Er is een speciale plek waar de aaseters hun eten krijgen, plus een hut waarvandaan je de vogels kan fotograferen. Daarnaast is er het Centro de Receção das Hortas da Sabóia. Dit is een soort educatief centrum waar verschillende activiteiten worden georganiseerd gedurende het jaar. Wij gebruiken deze locatie om aan picknicktafels van onze lunch genieten. Hier vind je ook toiletten en andere sanitaire voorzieningen.

Algodres

Onze wandeling eindigt in het dorp Algodres. Veel landelijker dan dit wordt het niet. Er lijkt geen mens te wonen, maar we stuiten wel op een fel keffend hondje op een balkon. Wij worden hier opgehaald door onze minibus en dat brengt me dan op een klein nadeeltje van dit alles. Volgens onze gids zijn er geen circulaire routes. Met andere woorden, wil je hier ook een wandeling maken dan zal je ook iemand moeten hebben die je ophaalt aan het einde van je route. Of je moet kunnen doorlopen tot je volgende overnachtingsadres.

Faia Brava

Dat brengt mij dan meteen op een laatste tip! Het Faia Brava natuurreservaat is onderdeel van de Grande Rota do Vale de Côa. Dit is een uitgezette route voor wandelaars of fietsers over een afstand van 196 kilometer langs de Côa vallei. Voor als je een echt bijzondere wandel- of fietsvakantie door Portugal wilt ondernemen, die nog heerlijk onbekend is bij de toeristen.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.