Recept: Farófias

Farófias is een typisch Portugees dessert dat vooral populair is in de zuidelijkste regio van Portugal. Het wordt gemaakt van in melk gekookte eiwitten en smelt in je mond. Een soort Portugese gepocheerde meringues, een zeer traditioneel dessert. Het wordt ook wel “Nuvens” (wolken) genoemd. Een erg luchtig toetje met een zachte textuur dus.

Farófias

Farófias worden vaak geserveerd met custard of doce de ovos er overheen, maar je kunt ze ook gewoon zonder ’topping’ eten. Bestrooi ze dan simpelweg met wat kaneelpoeder.

Ingrediënten

400 ml melk
6 eiwitten
120 gram suiker
2 citroenschillen
1 kaneelstokje
kaneelpoeder

Bereiding

Zet een steelpan op het vuur met hierin de melk, het kaneelstokje en twee citroenschillen (met een dunschiller). Breng rustig aan de kook.

Scheid de eiwitten van de dooiers en doe de eiwitten in een schone beslagkom. Klop de eiwitten met een mixer tot zachte pieken. Voeg dan eetlepel voor eetlepel de suiker toe, al kloppend. Tot zich stijve glanzende pieken vormen.

Zodra je melk kookt schep je lepels van het eiwitmengsel in de pan. Zorg dat je er niet teveel tegelijk kookt (ze hebben wat ruimte nodig), maar doe er maximaal twee à drie per keer afhankelijk van de grootte van de pan. Pocheer de farófias ongeveer twee minuten (niet langer) en keer ze om. Pocheer dan ook de andere kant twee minuten.

Schep ze met een schuimspaan uit de hete melk en laat ze op een bord afkoelen. Herhaal tot al je eiwitten op zijn. Zodra ze op kamertemperatuur zijn kun je ze verplaatsen naar de koelkast. Serveer met wat kaneelpoeder.

  • Met Custard

6 eidooiers
melk
80 gram suiker
eetlepel maizena

Giet de melk waarin je de farófias hebt gepocheerd door een zeef in een steelpan en voeg 80 gram suiker toe. Verwarm op laag vuur. Doe de maizena in een schaaltje en giet hier wat extra melk bij. Klop het wat door en voeg een eetlepel warme melk uit de pan toe, klop wederom goed los. Giet het mengsel vervolgens bij de melk in de pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook (blijf voortdurend roeren) gedurende een minuut of drie, tot het iets ingedikt is.

Klop in de tussentijd je eidooiers (over van de farófias) met een vork los. Schep er iets van het melkmengsel uit de pan bij en klop met een garde los. Draai het vuur naar beneden en voeg de eidooiers toe aan de pan. Klop met de garde goed door en laat rustig weer een minuut of drie doorkoken (blijf kloppen) tot je de gewenste dikte hebt. Laat vervolgens afkoelen en serveer onder/over/bij de farófias. Maak af met een beetje kaneelpoeder.

  • Met Doce de Ovos

130 gram suiker
6 eidooiers
120 ml water
1 citroen
kaneelstokje

Zet allereerst een pannetje op het vuur. Doe hier het water en de suiker in. Voeg het kaneelstokje en de schil (met een dunschiller) van de citroen toe. Roer even door en breng dit rustig aan de kook. Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en laat ongeveer vijf minuten rustig doorkoken. Haal dan van het vuur en laat het een kwartiertje afkoelen. Schep het kaneelstokje en de citroenschillen eruit.

Gebruik de dooiers die je overhad van de farófias. Klop deze los in een kommetje en giet ze vervolgens in een zeef. Druk ze door de zeef met een spatel of lepel. Nu kunnen ze bij het suikermengsel. Roer alles goed door elkaar.

Zet het pannetje terug op het fornuis en verwarm opnieuw op laag vuur, blijf constant roeren! Laat het mengsel indikken en zodra het de juiste dikte (andere substantie, maar denk een beetje aan de dikte van vla) heeft draai je het vuur uit. Blijf nog even doorroeren zodat het niet aan de kook raakt. Laat afkoelen.

Giet het mengsel in een kom en laat rustig een kwartier afkoelen. Na dit kwartier dek je de kom af met huishoudfolie en gaat het 4 à 6 uur de koelkast in. Serveer over de farófias en maak af met wat kaneelpoeder.

Serveer in een mooie schaal of als individuele porties.

Bom apetite!

Farófias

Variatietips: In plaats van ze in melk te pocheren kun je de farófias ook in de oven klaarmaken. Schep je opgeklopte eiwitten hiervoor in een ingevette ovenschaal en bak ze ongeveer 20 minuten (of tot ze goudbruin zijn) op 180 graden. Serveer met topping naar keuze en bestrooi met wat geroosterde amandelsnippers.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.