Feijão Preto à Brasileira

Origineel geen Portugees, maar een Braziliaans recept (zoals de naam al doet vermoeden). Maar je komt het in Portugal regelmatig tegen op het menu. Ik kreeg per mail het verzoek voor dit recept. En aangezien ik het zelf ook erg lekker vind en regelmatig maak, geen Picanha zonder Feijão Preto en rijst, heb ik hem gelijk ingepland. Wel een goed idee eigenlijk. Zo maak je het dus makkelijk eens zelf, want moeilijk is het niet!

Ingrediënten

2 blikken zwarte bonen (van 400 gram)
40 gram bacon
40 gram chouriço
1 stuk spekvet/zwoerd
2 eetlepels olijfolie
60 ml witte wijn
1 rijpe tomaat (zonder vel)
2 volle eetlepels tomatenpuree
1 ui
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
piri-piri
zout & peper

Bereiding

Zet een steelpan op het vuur en doe hier een beetje olijfolie in. Voeg hier de gesnipperde ui, geperste knoflook en het laurierblaadje aan toe. Bak op middelhoog vuur, terwijl je af en toe roert, tot de ui glazig is. Snijd in de tussentijd de bacon en chouriço in kleine stukjes. Ontvel vervolgens de tomaten. Dompel ze voorzichtig onder in kokend water en doe ze dan in een kom ijskoud water. Nu kun je het velletje makkelijk verwijderen. Ontdoe ze ook van alle zaadjes en snijd ze dan in stukjes.

Voeg zodra de ui glazig is de bacon, chouriço, tomaat en het stukje spekvet/zwoerd toe. Roer en kook op matig vuur totdat de tomaat zijn vorm begint te verliezen. Als alles lekker gaar is geprutteld kan de tomatenpuree, eventueel een drupje piri-piri, de zwarte bonen (incl. vocht), de witte wijn en 60 ml water erbij. Breng op smaak met een beetje zout en peper, maar houdt in gedachten dat de bonen, de chouriço en de bacon/het spek al gezouten zijn. Proef eerst even voordat je iets toevoegt. Roer alles even goed door, dek af en kook zo’n 25 minuten op laag vuur.

Zodra de bonen klaar zijn en een fijne dikte hebben, verwijder dan de zwoerd en het laurierblaadje. Serveer als bijgerecht met rijst bij bijvoorbeeld picanha.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.