Recept: Feijoada de Bacalhau com Ovos Escalfados

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Deze week een handig recept voor die gehamsterde bonen.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

1 kilo bacalhau
2 grote blikken witte/cannellini bonen
5 eieren
4 tomaten
1 groene paprika
1 chouriço
2 middelgrote uien
2 wortels
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
2 eetlepels tomatenpuree
50 ml olijfolie
verse koriander
zout & peper

Bereiding

De voorbereidingen: Snipper de uien en pers de knoflook fijn. Ontdoe de tomaten van vel en zaadjes. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze voorzichtig 15 a 20 seconden in kokend water en schep ze daarna in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afhalen. Haal de zaadjes eruit en snijd ze in grove stukken. Snijd de paprika in dunne reepjes. Schil de wortels en snijd ze in plakjes. Snijd ook je chouriço in plakjes (of blokjes).  Spoel de bonen af onder stromend water en snijd je bosje koriander fijn.

Zet een grote koekenpan op het vuur met hierin de olijfolie en laat warm worden. Voeg de gesnipperde ui, de chouriço en het laurierblaadje toe en bak lichtbruin. Dan kan ook de geperste knoflook erbij, roer goed door. Vervolgens voegen we de tomatenpuree, de tomaat, de plakjes wortels, 2/3 van de koriander en ongeveer 300 ml water of bouillon toe. Breng dit rustig aan de kook.

Haal de bacalhau uit het water en ontdoe van vel en graten (indien nodig). Breek/snijd het in grove stukken. Voeg de afgespoelde bonen en de paprika toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Schik nu de stukken bacalhau tussen de overige ingrediënten in de pan (pas op dat je je vingers niet brandt). Breng weer rustig aan de kook tot de bacalhau bijna gaar is, dit zal een minuut of tien zijn.

Breng op smaak met zout (voorzichtig), peper en indien gewenst piri-piri. Breek zodra de bacalhau bijna gaar is de eitjes één voor één boven de pan, met voldoende ruimte ertussen. Zit er niet voldoende vocht in de pan? Voeg dan nog wat water of bouillon toe voor je de eitjes erin doet. Dek de pan af met een deksel en laat de eieren op laag vuur in ongeveer vijf minuten garen.

Haal van het vuur en bestrooi met de rest van de verse koriander. Serveer direct. Vergeet niet het laurierblaadje eruit te halen.

Bom apetite!

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.