Recept: Feijoada de Chocos e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens in het zonnetje te zetten. Dus laat ik elk jaar in november zien hoe veelzijdig hij te gebruiken is in je eigen keuken. Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je zou denken! Het laatste kastanjerecept deze maand is een soort stoofpotje van sepia (zeekat) en kastanjes: Feijoada de Chocos e Castanhas.

  • Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

Ik hoop dat ik weer een beetje een idee heb gegeven van de veelzijdigheid van de kastanje. Nog niet overtuigd? Volgend jaar november volgen er meer lekkere recepten!

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Ingrediënten

1 kilo schoongemaakte sepia (zeekat)
15 kastanjes (ongeveer)
500 gram witte bonen
2 zoete aardappels
3 speklapjes
1 chouriço
gerookte spekreepjes (naar smaak)
2 uien
4 tenen knoflook
150 ml witte wijn
1 bouillonblokje groente
3 eetlepels tomatenpuree
olijfolie
1 eetlepel boter
1 laurierblaadje
verse peterselie
chilipepertje
zout & peper

Bereiding

Het lekkerst is het om gedroogde witte bonen te gebruiken die je zelf een nachtje laat weken en vervolgens gaar kookt.

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer 20 minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang door nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries of gegaarde kastanjes uit de supermarkt, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen.

Snipper de uien en het chilipepertje en pers de knoflook. Rol de speklapjes uit en snijd ze over de lengte in een soort vierkantjes. Snijd de chouriço in plakjes. Schil je zoete aardappels vast en snijd in dobbelsteentjes. Snijd de sepia in grove reepjes. Kook je bonen samen met een gehalveerde ui en een bouillonblokje in ruim water gaar (gooi het kookvocht niet weg!). Gebruik je bonen uit blik, dan kun je deze stap overslaan.

Zet een ruime pan op met hierin een flinke scheut olijfolie en de boter. Bak hierin de stukjes speklap, de plakjes chouriço en een handvol gerookte spekreepjes goudbruin. Draai het vuur dan laag en voeg de gesnipperde uien, samen met het laurierblaadje toe, en bak glazig. Zodra de uien bijna klaar zijn voeg je de geperste knoflook en het gesnipperde chilipepertje toe. Roer alles even goed door en laat rustig mee garen.

Roer dan de drie eetlepels tomatenpuree door het mengsel in de pan en laat kort mee bakken. Vervolgens gaan de reepjes sepia erbij en wat fijngesneden verse peterselie (naar smaak). Roer alles goed door elkaar en blus af met de witte wijn. Voeg een beetje kookvocht van de bonen toe, zodat alles niet droog bakt. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper en dek af met een deksel. Laat een minuut of tien rustig garen.

Probeer na een minuut of tien een stukje sepia, om te zien of het al gaar is. Zo niet, kook dan nog iets langer. Zodra de sepia gaar is kun je de dobbelsteentjes zoete aardappel en de gehalveerde kastanjes toevoegen. Kook dit wederom een minuut of tien. Als laatste gaan de gekookte bonen en een deel van het kookvocht van de bonen erbij. De hoeveelheid hangt een beetje af van hoe dik of dun (het is geen soep) je je feijoada graag eet. Breng alles opnieuw aan de kook en garneer met een beetje fijngesneden peterselie. Vergeet niet je laurierblaadje te verwijderen. Serveer met rijst of stevig brood en partjes citroen.

Bom apetite!

Variatietip: je kunt eventueel ook nog een wortel of twee in dunne plakjes toevoegen.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.