Festas de Lisboa!

Het is weer zover, de gezelligste maand van het jaar in Lissabon is alweer een aantal dagen begonnen! Juni betekent feest(maand)! Met allerlei verschillende activiteiten en festiviteiten. Dus als je geluk hebt zit je deze maand ergens in de Portugese hoofdstad! Het volledige programma is weer online gezet. Bij deze heb ik een aantal hoogtepunten op een rij gezet (voor die gelukkigen onder ons). De hele maand juni gebeurt er van alles op het gebied van muziek, theater, cultuur en natuurlijk eten!

De achtergrond van de Festas de Lisboa

Hoe zat het ook alweer met deze feesten? Ter herinnering nog even de achtergronden: De Festas de Lisboa zijn van oorsprong feesten voor de volkswijken van de stad, zoals Mouraria en Alfama. Centrale figuur in de feesten is Santo António, oftewel de Heilige Antonius (van Padua), die in 1191 werd geboren in Lissabon. Hij groeide uit tot een belangrijke theoloog en kerkvader voor de hele katholieke wereld. Zijn evangelisatie bracht hem naar Marokko, Frankrijk en Italië, waar hij op 13 juni 1231 overleed in Padua. Zijn overlijdensdatum is nu de belangrijkste dag van de Festas de Lisboa. Beeldjes van deze heilige vind je in vrijwel alle souvenirwinkels in de stad, ook buiten de feesten om.

De vaste ingrediënten

De Festas de Lisboa hebben altijd een aantal vaste ingrediënten. Zo is er bijvoorbeeld:

  • de grote, vrolijke parade van de Marches Populares op 12 juni,
  • de zeilregatta op de Taag op 9 juni
  • de feestelijke Gay Pride op 23 juni op het Terreiro do Paço
  • de zogenaamde arraiais, waarbij in allerlei wijken zoals Alfama, Castelo, Mouraria en Graça buiten wordt gefeest met muziek en gegrillde sardientjes (heel veel data)
  • fado avond in het Castelo de São Jorge: 15 juni
  • de wedstrijd van de Tronos de Santo Antonio, waarbij de Lisboetas worden uitgedaagd de mooiste troon voor Santo António te maken. Ze worden gedurende de Festas tentoongesteld in het Museu de Lisboa.

Festas de Lisboa 2018

Salvem a Sardinha!

Naast de maand van de feesten is het ook de maand van de sardientjes. Die heerlijke gegrilde visjes die druipen op je brood en die glinsteren op papier. Voor het achtste jaar op rij werd de ontwerpwedstrijd gehouden. Van de ruim 3.000 inzendingen die van over heel de wereld zijn ontvangen, zijn de beste nu te zien in de Millennium Gallery onder het motto “Save the Sardine!”. Oh, die leuke sardientjes toch elk jaar!!

Festival do Folclore

Kostuums, zang en populaire liederen zorgen voor een middag vol feeststemming, folklore en gezelligheid. Georganiseerd door Casa do Minho, die folkloregroepen uit verschillende delen van het land naar Lissabon brengt om op 17 juni hun kunsten te laten zien. Een stukje traditie samengebracht.

Lisbon Under Stars

De hele maand kun je van maandag tot en met zaterdag (in het Portugees en Engels) terecht in de Ruínas do Carmo om op een grrot driedimensionaal scherm meer dan 600 jaar geschiedenis van Portugal en Lissabon te bekijken. Het belooft een meeslepend spektakel te worden, met medewerking van verschillende bekende artiesten en kunstenaars! De voorstellingen zijn in de avonden om 21:30 en 22:45 uur. De entree bedraagt €15.

Festas de Lisboa 2018

Refavela 40

Op 30 juni worden de festas dit jaar afgesloten met een mengeling van samba, reggae en Amerikaanse funk. Gilberto Gil beklimt het podium in de tuin voor de Torre de Belém. Het slotspektakel begint om 22:00 uur en is vrij toegankelijk.

Dit is slechts een greep uit het enorme programma. Wil je meer weten? Je kunt alles bekijken op de website. Of hier het volledige programma van 80 pagina’s bekijken (in het Portugees, met stukjes Engels).