FIESA zandsculpturen

Zand, zand en nog veel meer zand. Het is een klein beetje terug naar je kindertijd. Maar waar je toen met je emmertje en schepje een kasteel met torentjes en een gracht bouwde, pakken ze het in de Algarve grootser aan. Zandkastelen bouwen wordt hier verheven tot een kunst.  Bij het dorp Pêra vind je een gigantisch park van zandkastelen, waar je je kunt vergapen aan de uiterst gedetailleerde bouwwerken. Oog in oog met Elvis of misschien een kijkje over de schouder van Mozart? Fiesa is een leuk uitje tijdens jouw zonvakantie!

Sinds 2003 wordt in de Algarve elk jaar dit zandsculpturen festival gehouden, onder de naam Fiesa. Van 20 maart t/m 20 oktober kun je je in het dorpje Pêra tegoed doen aan heel veel zandkastelen. Ieder jaar is er een verschillend thema, waarnaar alle figuren worden gemaakt. Dit jaar is het thema muziek. In deze alweer 13de editie kunnen bezoekers rond honderd verschillende scènes lopen die musici, instrumenten en muzikale culturen uit de hele wereld laten zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd in thematische gebieden, zoals rock, dans, circus, godsdienst, kindermuziek of pop, die allemaal met elkaar verbonden zijn.

FIESA Algarve

FIESA wordt beschouwd als het grootste evenement in zijn soort ter wereld. Er wordt gebruik gemaakt van 40.000 ton zand, met enkele sculpturen die een hoogte bereiken van wel twaalf meter. Het zand wordt met de hand “gesneden” door een groep van beeldhouwers van verschillende nationaliteiten. Ze maken gebruik van verschillende beeldhouwtechnieken en produceren originele stukken die opvallen door hun omvang, techniek en esthetiek.  Ze reproduceren, in verbazingwekkend detail, voorstellingen van mensen, objecten en scenario’s. Elk gemaakt stuk wordt begeleid door een tekst op de gebeeldhouwde elementen met uitleg.

Het festival biedt, naast de bouwwerken, een reeks van activiteiten met betrekking tot zandsculptuur, zoals workshops en demonstraties over de kunst van het beeldhouwen, videoprojecties, spelletjes en wedstrijden. Natuurlijk heeft het festival ook een zandbak waarin de jongere bezoekers zich kunnen uitleven en hun artistieke expressie kunnen delen. Ook ’s avonds kun je de tentoonstelling bezoeken, de stukken zijn dan mooi verlicht om onverwachte hoeken en speelse dimensies te creëren.

FIESA Algarve

Kaartjes kosten €9 voor volwassenen en kinderen van 6 tot 12 betalen €4,50. Kaartjes zijn te koop via internet, de receptie, reisleiding of ticketshop. FIESA is dagelijks geopend van 20 maart tot 20 oktober:

Tussen 20 maart en 1 juni van 10.00 tot 19.00 uur.
Tussen 2 juni en 14 juli van 10.00 tot 22.00 uur.
Tussen 15 juli en 15 september van 10.00 tot 24.00 uur.
Tussen 16 september en 20 oktober van 10.00 tot 20.00 uur.

Voor meer informatie check de website.