Film: Alma Viva

Alma Viva brengt het alledaagse leven op het Portugese binnenland prachtig in beeld en besteedt daarnaast aandacht aan de vrouwelijke, spirituele traditie. De film vertelt het verhaal van de kleine Salomé, dochter van Portugese emigranten in Frankrijk, die zoals elke zomer de vakantie doorbrengt bij haar familie in een dorp in Trás-os-Montes (achter de bergen), in de meest afgelegen regio van Portugal. Wat begint als een zorgeloze vakantie slaat al snel om wanneer haar oma plotseling overlijdt.

De film “Alma Viva” (letterlijk: levende ziel) werd al onderscheiden op filmfestivals in Marokko en Frankrijk. Op het Filmfestival van Marrakech won deze eerste speelfilm van Cristèle Alves Meira de juryprijs en op het Filmfestival van Amiens in Frankrijk kreeg “Alma Viva” een speciale vermelding. Deze twee prijzen volgden op vijf eerdere onderscheidingen die bekend werden gemaakt op het Caminhos do Cinema Português festival in Coimbra: beste regie, origineel scenario, secundaire vertolking voor actrice Ana Padrão, de ontdekkingsprijs voor Lua Michel (Salomé) en de prijs van de Internationale Federatie van Filmverenigingen.

Film: Alma Viva

In een klein dorpje in Portugal waar de tijd stil lijkt te staan, brengt Salomé een zomer door met haar familie. Haar moeder zit nog in Frankrijk, dus ze logeert bij haar oma, met wie ze een sterke band heeft. Het verhaal komt in een stroomversnelling wanneer haar grootmoeder plotseling overlijdt en Salomé wordt achtervolgd door de geest van de overleden vrouw die in het dorp bekend stond als een heks.

In dit hartverwarmende, realistische familieportret van verschillende generaties vrouwen zijn spiritualiteit en traditie nog springlevend. Het is een soort ode aan het landelijke leven, de sfeer en dorpse omstandigheden zijn zo herkenbaar. Meira draaide de film in het Portugese dorpje waar ze opgroeide en laat haar eigen dochter schitteren in de hoofdrol.

Film: Alma Viva

Salomé was er als enige bij toen haar grootmoeder ziek werd en overleed en gelooft oprecht in wat haar oma haar voor haar dood vertelde over de oorzaak. Ze is vergiftigd door haar buurvrouw, met de vis die Salomé eerder die dag van haar had meegekregen; hekserij! Terwijl de familie de begrafenis organiseert en elkaar in de haren vliegt, wordt Salomé achtervolgd door de geest van haar grootmoeder. Met alle gevolgen van dien…

De film is een portret van Portugese emigratie, van families die verdeeld worden tussen degenen die zijn gebleven en degenen die ervoor kozen te vertrekken, veelal richting Frankrijk. De begrafenis brengt de familie bij elkaar, maar zorgt ook voor de nodige wrijving tussen de nabestaanden, die niet allemaal meer in het dorp wonen.

Alma Viva ging in wereldpremière tijdens La Semaine de la Critique op het Cannes Film Festival 2022. Deze Portugese film is vanaf morgen 20 april ook in verschillende bioscopen en filmhuizen in Nederland te zien. De film duurt anderhalf uur. Alma Viva van de Portugees-Franse regisseur Cristèle Alves Meira was de Portugese inzending voor de Oscars.

Winactie

Ik had het geluk hem vorige maand al te mogen zien. En nu krijg jij ook de kans! Ik mag namelijk vijf mensen blij maken met ‘kaartjes’ voor de film op online filmtheater Picl. Zo kun je Alma Viva kijken in je eigen thuisbioscoop! Vanaf 04 mei kun je hem daar online bekijken/streamen. Picl werkt eenvoudig via je telefoon, laptop, pc of tablet. Zonder te downloaden.

Vertel me hieronder of op de mail (blog@saudadesdeportugal.nl) jouw plannen cq. invulling voor een gezellig Portugees filmavondje en wie weet! Volgende week (26 april) maak ik de winnaars bekend. Ik zal vervolgens persoonlijk contact opnemen met alle aanvullende informatie. Niet gewonnen? Kijk dan snel waar hij bij jou in de buurt draait!

Update: de winnaars zijn bekend en hebben een mailtje van mij ontvangen!