Films uit en over Portugal

Portugal heeft een levendige filmindustrie, zowel in short films als in lange films. Misschien ken je de Portugese regisseur Manoel de Oliveira die meer dan honderd jaar werd en dertig films maakte. Of ben je bekend met het meer moderne werk van filmmaker Miguel Gomes.

Hoewel het niet makkelijk is om in Nederland films uit en over Portugal te vinden doen wij het best een lijst voor je bij te houden. Leuk voor als je zelf een Portugalliefhebber bent, of als je op zoek bent naar een origineel cadeau. Klik op de link van de titel om te zien hoe je de film kan aanschaffen.

Tabu

Deze bijzondere film uit 2012, van de jonge, Portugese regisseur Miguel Gomes, brengt je naar de voormalige Portugese kolonie Mozambique. Hier gaat een dame uit Lissabon op zoek naar het verhaal achter haar buurvrouw Aurora. De film heeft prachtige zwartwit beelden, is prachtig gefilmd, en kent prachtige muziek, dus een absolute favoriet.

Night Train to LisbonNight Train to Lisbon

Eén van mijn favoriete boeken is “Nachttrein naar Lissabon” van Pascal Mercier. Ik kan me echter voorstellen dat niet iedereen de filosofische overpeinzingen in het boek door kan komen en dan is de film misschien de uitkomst. Het vertelt wel het verhaal van het boek, maar is een stuk minder filosofisch. Je maakt kennis met een arts in Lissabon, die het niet makkelijk heeft met de omstandigheden in de Estado Novo van Salazar.

Lines of WellingtonLines of Wellington

Wie van films als “Braveheart” en “The Patriot” houdt, zal zich ook vermaken met deze film. Het gaat over de oorlog tussen Napoleon en de Engelsen op het Iberisch Schiereiland. De Engels-Portugese troepen van Generaal Wellington vechten op Portugees grondgebied met de Franse troepen. De film vertelt het verhaal van enkele betrokkenen, zoals de hoer Martírio, de jonge luitenant Pedro en het stoute Engelse meisje Clarissa. De hoofdrol, de Hertog van Wellington, is voor John Malkovich.

AmáliaAmáia

De grootste fadozangeres allertijden is Amália Rodrigues. Haar levensverhaal wordt verteld in de film Amália uit 2008, waarin actrice Sandra Barata Belo een prachtige Amália neerzet. Familieleden van Amália wilden de film verbieden, omdat het een verkeerd beeld van de werkelijkheid zou schetsen, maar de rechtbank ging er niet mee akkoord. Of alles waar is of niet, het is hoe dan ook een fijne film om te kijken met heerlijk veel fado.

Mistérios de LisboaMistérios de Lisboa

In 1854 schreef de Portugese schrijver Camilo Castelo Branco het boek “Mistérios de Lisboa”. Vijf jaar geleden maakte Raúl Ruiz hier een televisieserie over, die hij later knipte tot een 4,5 durende speelfilm. Ja, het is dus een lange zit, maar wat een heerlijke (als je van kostuumdrama houdt dan…)! Het gaat over de perikelen van de adel in Portugal in de negentiende eeuw.

Arabian NightsArabian Nights

Magisch realisme, documentaire en politieke satire raken elkaar in deze eigentijdse Duizend-en-een-nacht. Scheherazade vertelt verhalen over het droevige land Portugal en zijn aan de bedelstaf geraakte bewoners. Een geëngageerde en ideeënrijke trilogie van één van Portugals grote creatieve talenten Miguel Gomes. Hij reflecteert op de beroerde toestand van Portugal, dat zwaar lijdt onder de economische crisis.

FadosFados

Carlos Saura (Tango, Flamenco Flamenco, Cría Cuervos) is bezeten van muziek en dans. In Fados legt hij de ziel van Portugal bloot. Met muziek, dans en film vertelt hij de rijke geschiedenis van de fado. Hierbij ligt de nadruk op de relatie tussen muziek en de stad Lissabon en de evolutie van de fadomuziek.