Forte da Ponta da Bandeira

Waarschijnlijk heb je dit fort wel zien staan tijdens een bezoek aan Lagos, het kan bijna niet missen. Tegenover het kasteel, aan het water, staan de wachttorentjes imposant op alle hoeken te pronken. Er valt niet op twee handen te tellen hoe vaak we er door de jaren heen voor gesloten deuren stonden. Ditmaal stonden ze eindelijk eens uitnodigend open! Die kans kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan.

Dit kleine fort, ook wel bekend als Pau da Bandeira (of gewoon het fort van Lagos), staat aan de waterkant van Lagos. Er werd gestart met de bouw in 1680, als een van de belangrijkste verdedigingswerken die de strategisch belangrijke haven verdedigde tegen invallen. De bouw werd tien jaar later voltooid in 1690. Deze positie was van groot strategisch belang, dicht bij de muren van de stad maar met gemakkelijke toegang tot de zee. Ten tijde van de bouw werd het beschouwd als een van de meest geavanceerde in de Algarve. Het was gemaakt voor artilleriegevechten, met een regelmatige vierkante lay-out, met dikke zijmuren die uitkijken op de oceaan.

Forte da Ponta da Bandeira

Het Forte da Ponta da Bandeira was gedeeltelijk omgeven door een gracht en had slechts één ingang, die toegankelijk was via een ophaalbrug. Boven de ingang zie je een stenen wapen en een stenen plaquette dat aangeeft door wie de bouw is begonnen en voltooid. Je betreed het fort vandaag de dag nog op dezelfde manier, via een ophaalbrug over het grachtje, door de grote dubbele deuren. Het fort biedt een prachtig uitzicht over zowel de stad als de zee.

Het staat aan het einde van het kanaal waar de Ria de Bensafrim in zee uitmondt. Het Forte da Ponta da Bandeira is eenvoudige gevormd; simpelweg in een vierkant met een verhoogd terras (bereikbaar via een helling), vanwaar je een mooi uitzicht over de oceaan hebt. Er zijn verschillende geschutsopstellingen op de hoeken die van buitenaf goed zichtbaar zijn. Eenmaal boven op dat dakterras kun je in deze torentjes staan, voor een goed idee welk gebied men vroeger in de gaten moest houden als ze hier op wacht stonden. De sterkte van de constructie met dikke muren heeft ertoe geleid dat het relatief intact is gebleven. Ook dit fort werd zwaar beschadigd door de aardbeving in Lissabon in 1755.

Beneden zijn tegenwoordig verschillende ruimtes voor tentoonstellingen of exposities plus een prachtige kleine kapel, volledig bedekt met azulejos. Het kapelletje (groot is hij niet) is gewijd aan Santa Bárbara, de patroonheilige van mijnwerkers, artilleristen en wapensmeden. De kapel lijkt uit dezelfde tijd als de oorspronkelijk bouw te zijn, aangezien de tegels binnen in ook uit de 17de eeuw dateren. Deze kapel alleen is al een bezoek aan het fort waard!

Forte da Ponta da Bandeira

In de loop der jaren zijn er verschillende restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Het Forte da Ponta da Bandeira wordt beschouwd als een van de best bewaarde 17de-eeuwse vestingwerken in de Algarve. Het fort, dat tot de 20de eeuw door het leger werd gebruikt, werd eind jaren ’70 verkocht aan de gemeente van Lagos. Tegenwoordig is het voor het publiek toegankelijk. De entree kost voor volwassenen 2 euro.

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 17:30 uur
Maandag gesloten

* Cais da Solaria, Lagos

Waarschijnlijk heb je aan een half uur genoeg om rustig rond te kijken. Al met al een leuk bezoek!