Frango na Púcara oftewel kip in de pot. Een recept waarbij die pot fundamenteel is voor de typische smaak van dit gerecht. Het is een typisch gerecht uit de Portugese keuken, voornamelijk rondom de stad Alcobaça. Zoals de naam van het gerecht al doet vermoeden, wordt het bereid in een Púcara, een pot van klei die typisch is voor deze regio. Maar elke pot van klei (barro) met deksel kan voor dit gerecht worden gebruikt om die karakteristieke smaak te verkrijgen.
Goed voor ongeveer 4 personen.
Ingrediënten
1 hele kip (ongeveer 1,5 kilo)
200 gram rauwe ham of bacon
6 tenen knoflook
4 tomaten
1 glas witte wijn
borrelglaasje port
borrelglaasje aguardente
60 gram reuzel (banha de porco)
500 ml kippenbouillon
laurierblaadje
paprikapoeder
verse peterselie
zout & peper
olijfolie
Bereiding
Verwarm je oven voor op 220 graden.
Maak de kip goed schoon en snijd hem in grove stukken. Breng op smaak met zout, versgemalen zwarte peper, paprikapoeder, de geperste tenen knoflook, het laurierblaadje en de witte wijn. Laat nu rustig marineren.
Ontdoe de tomaten van hun velletje. Dit gaat het makkelijkst als je ze blancheert. Leg ze hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep ze daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Verwijder vervolgens ook de zaadjes en snijd in stukjes. Snijd de rauwe ham (of bacon) in reepjes.
Pak je pot en besprenkel de bodem met wat olijfolie. Strooi er vervolgens de reepjes rauwe ham en de tomatenstukjes in. Vervolgens gaan de stukken kip, inclusief marinade, erbij. Giet hier de borrelglaasjes port en aguardente overheen en giet als laatste de kippenbouillon er bij. Verdeel dan de reuzel over het mengsel.
Doe het deksel op de pot en zet hem in de voorverwarmde oven. Gaar het geheel nu ongeveer 45 minuten op 220 graden. Haal na de 45 minuten het deksel van de pot, proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper en laat de kip bovenop bruin worden. Bestrooi voor het serveren met wat fijngesneden peterselie. Serveer met rijst of batatas a murro.
Bom apetite!
Variatietip: voeg ook eens een stuk of 10 bosuitjes of wat sjalotjes in stukken toe aan de pot.
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Nog een vraagje. Kan ik de pot op het fornuis zetten? Ik heb het gerecht in de oven klaargemaakt en wil het nu opwarmen
Dat kan, wel rustig verwarmen en niet op hoog vuur.
Dankjewel voor je tips. Ik heb het gerecht afgelopen weekend gemaakt en het smaakte heerlijk. Zo’n bijzondere smaak ook door het koken in de pot.
Ik heb er batatas a murro bij gemaakt. Ook echt heel erg lekker.
Ik ga het zéker nog weer maken.
Ik heb een vraag over de kipstoof
We hebben zo’n pot bemachtigd en willen kip in de pot maken met jouw recept. Moet ik de pot voorbewerken? Ik zou niet willen dar ie uit elkaar spat in m’n oven. En waardoor kan ik de reuzel en de aguardente vervangen?
Voordat je de pot voor het eerst gaat gebruiken: vul hem ongeveer voor de helft met water en die hier een gehalveerde ui in. Zet hem vervolgens op 175/180 graden in de oven tot het water kookt. Haal hem er voorzichtig uit en laat afkoelen. Daarna is hij klaar voor gebruik.
Reuzel kun je simpelweg vervangen door boter. En in plaats van aguardente zou je medronho of whiskey kunnen gebruiken. En anders is weglaten ook altijd een optie.